Ahol a Nap és a hegy összeér

majort
2023. 01. 15., v – 12:17

Magyarország második legnagyobb borvidéke a Mátrai történelmi borvidék. Míg a Mátra legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes 1014 méter magas pontjáig eljutunk, addig 7000 hektár szőlőn kell „átverekednünk” magunkat, vagyis ekkora területen terül el a borvidék. 


A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, a Mátraalján, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. Központja és legnagyobb települése Gyöngyös. Kiemelkedő bortermelő települései a vidéknek még Abasár, Detk, Domoszló, Halmajugra, Markaz, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján és Visonta. Ezeken a területeken már a Honfoglalást megelőzően folyt szőlőtermelés. Az első írásos emlék 1042-ből származik, mely Saár, a mai Abasár határában levő szőlőbirtokot említ. A Mátrában a nagyobb arányú szőlőtelepítés a XIII. században indult meg, a XIV. században már jelentős a borkereskedelem is, köszönhetően annak, hogy Károly Róbert 1334-ben mezővárosi rangot adott Gyöngyösnek, így a gyöngyösi szőlő és bortermelők jogosultságot kaptak arra, hogy a megtermett borral szabadon rendelkezzenek. A borvidék szőlőültetvényei jellegzetesen kb. 250- 300 méter tengerszint feletti magasságban terülnek el, valószínűleg ebből ered Gyöngyös város jelmondata is: „ahol a Nap és a hegy összeér”. A Mátra elsősorban (Kb. 2/3 részben) fehérbortermő vidék, de megtalálhatóak főként kékfrankos alapú rozé és vörösborok is. A fehérborokra a frissesség, virág és gyümölcs illat jellemző. A fehér szőlőfajták közül legnagyobb területen a rizlingszilvánit és az olaszrizlinget telepítették. Jelentős szintén a chardonnay, az Irsai Olivér, a szürkebarát és a Cserszegi fűszeres. 


A rendszerváltozás óta, az utóbbi évtizedekben új lendületet kapott a mátrai szőlő és bortermelés is. Az utóbbi évek Vidékfejlesztési pályázatait előszeretettel használják ki a szőlőtermelők, melynek köszönhetően számos korszerű és színvonalas borászat épült, egyre több feltörekvő borász él a Mátrában , akiket későbbi cikkjeinkben részletesen is bemutatunk.  


Szerző: Jámbor Dénes
Forrás: matrainfo.hu
Fotók: https://www.facebook.com/babiczki.laszlo.matra/photos