60 évesen ment egyetemre, pálinkamester lett, mára díjnyertes pálinkákkal büszkélkedhet

majort
2023. 02. 06., h – 11:06

Gondolatok, ötletek születtek így, melyeket elhatározások, majd tettek követtek. Kisebb-nagyobb lépések, majd egy óriási ugrás. Így valósult meg a Lunczer Pálinkaház.


Ma már sokan ismerik a pálinka történetét és fogyasztásának kultúráját, de azt az érdekességet már kevésbé, hogy hazánkban az 1921. december 1-én bevezetett vasárnapi munkaszünet korlátozta a szeszesitalok kimérését.


 A vasárnapi munkaszünet tartama alatt tilos égetett szeszesitalokat (pálinka, stb.) és finomított égetett szeszes italokat (likőr, stb.) árusítani, csupán teához szolgáltatható ki rum szokásos mennyiségbe – harangozták be a korabeli lapok az új kereskedelmi szabályozást.


Persze az otthoni, mértékkel fogyasztott vasárnapi ebéd előtti pálinka fogyasztását senki nem tiltotta. Azt viszont érdemes leszögezni: a pálinkának nincsen jelentősen jótékony élettani hatása. Egészen pontosan, ha használ is valamennyit, többet árt. A pálinkát nem vélt gyógyhatása, hanem gasztronómiai és élvezeti értéke miatt fogyasszuk.


Az igaz, hogy gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkentheti a panaszokat, de az esetek túlnyomó többségében magát a betegséget súlyosbíthatja. A rendelkezésre álló gyógyszerekhez, gyógyhatású készítményekhez képest nem értékelhető jótékony hatása.


Nehéz, zsíros étkezés után kis mennyiségben segíti az emésztést a pálinka, feltéve, ha nincs egyébként valamilyen gyomorbetegségünk, mert akkor szigorúan tilos.


Mit kell tudnunk a pálinkáról?


A pálinka hungarikum. Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő- törköly használható fel pálinka készítéséhez.


Akkor nevezzük kisüstinek, ha legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állították elő.


 A pálinka általában 40-es vagy 50-es szeszfokú, de akad közöttük 37,5 és 86 fokos is.


Vannak olyan italok, amelyeket a vásárlók pálinkának neveznek, azonban azok nem minősülnek annak. Ilyen például a mézes pálinka.


Miképpen lehetne egy jóízű, zamatos pálinkát készíteni? Hogyan tehetném még jobbá? Csak a gyakorlat mutathatta meg erre a jó megoldást. A gyümölcsökön és az erjesztési technikákon túl, meg kellett ismerni a lepárló gépet, meg kellett érteni az összefüggéseket – meséli Lunczer Attila pálinkamester.


2014-ben alakult a Lunczer Pálinkaház Kft. és végre testet öltöttek a tervek, az elképzelések, megépült a főzde.  Egy ötlet, egy álomkép mindig olyan könnyed, egyszerűnek tűnő, de a valóság gyorsan bebizonyítja az ellenkezőjét. Két dolog segített mindig, hogy mégis sikerrel vegyük az akadályokat és haladhassunk előre. Az egyik a problémamegoldó, kreatív gondolkodásmód, míg a másik még ennél is fontosabb, a csapat.


A főzde mára szó szerint az életünk lett, párlatokkal álmodunk, gyümölcsökkel ébredünk. Minden cseppben ott vagyunk együtt, mindannyian.- mondta el a Sokszínű Vidéknek Lunczer Attila.


A család történetét a Sokszínű vidék stábjának mesélte el a tulajdonos, melyet az alábbi linken tekinthetnek meg:


https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2023/02/05/60-evesen-ment-egyetemre-palinkamester-lett-mara-dijnyertes-palinkakkal-buszkelkedhet/

 

Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék