Pipa’s Manufaktúra

majort
2023. 03. 25., szo – 07:45

Ásotthalom Nagyközség élen jár a batátatermesztésben. A gumók feldolgozására, egy teljesen új termék létrehozására vállalkozott a Pipa’s Manufaktúra, így jött létre, az egyedi technológiával készülő batátasnack.

A szerb határ mentén fekvő Ásotthalom Nagyközségben több évtizedre tekint vissza, a batáta vagy más néven édesburgonya termesztés. Ennek egyik ékes bizonyítéka az Ásotthalmi 12-es fajta, melyet a helyi illetőségű, Váraljai Dénes nemesített ki. A helyi önkormányzat is reagált a termesztők igényeire, mikor is, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 50 millió forintos forrásából, hűtőtároló csarnokot hoztak létre, a megtermelt batáta szakszerű tárolására. Mindezeket az információkat Papp Renáta polgármester és Kovács Anita üzemvezető osztotta meg velem, mikor is felkerestem, a Pipa’s Manufaktúra telephelyét.

Az önkormányzat 2016-ban maga is elkezdte a batáta termesztését, majd a Startmunka program támogatásának köszönhetően, létrehoztak egy élelmiszer üzemet, ahol a saját és a helyi gazdák terményeit dolgozzák fel. Céljuk, magas minőségű, egy teljesen új termék, egyedi technológiával történő létrehozása volt, így jött létre a batátasnack. Az egyedi szárításos technológia előnye, hogy a zöldség beltartalmát, közel 100 %-ban megőrzik. A batáta mellett burgonya, cékla és sárgarépa snack is készül, 10 fajta ízesítésben, például köményes batáta, rozmaringos burgonya és bazsalikomos répasnack is. A termékek minden mentesek, tehát glutént, tojást, laktózt, szóját és hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.

Kísérleteznek mindezek mellett többfajta termékkel, így készült batáta és csicsóka liszt, illetve kóstoltam még valóban kísérleti stádiumban lévő édességeket is, melyek kiegészíthetik az eddig gyártott termékeket. Az üzem gyakorlatilag minimális hulladékot állít elő, mely kizárólag a gumók koptatásakor keletkezik. Az alkalmazott technológia előnye, hogy bármilyen zöldségből és gyümölcsből, akár bérmunkában is képesek terméket készíteni, például almából vagy banánból. A snack értékesítését különböző rendezvényeken street foodként kezdték. Közben létrejött az online értékesítési felület, illetve céljuk megjelenni a bio boltokban, piacokon, kiállításokon.

Az egészséges táplálkozás fontos része, a teljes tápértékű zöldségek fogyasztása, ilyen például a batátasnack, melyet a Pipa’s Manufaktúra készít, amely helyi, kézműves termékként különleges minőséggel bír.

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt