Kardos Attila méhészete a Bodrogközből

majort
2023. 03. 26., v – 12:18

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Bodrogköz térségében, Karcsán kezdte a méhészetet Kardos Attila, még 2015-ben. Akkor négy méhcsaláddal indította munkáját, amit idővel folyamatosan fejlesztett.

Jelenleg 80 méhcsaláddal gazdálkodik, tervei szerint kb. 150 családig szeretné bővíteni őket.

Többféle terméket készít, pl. krém-méz, propolisz tinktúra, viaszgyertya.

Attila célként tűzte ki, hogy lehetőségeihez mérten a lehető legnagyobb hozzáértéssel gondozza a méheket. Ennek eredményeként okleveles méhész lett, valamint további képzésekre is jár.

Rendszeresen tartja a kapcsolatot a környékbeli méhészekkel, kölcsönösen megosztják egymással tapasztalataikat, továbbá egyeztetnek az új lehetőségekről is. Ez egy példamutató összefogás, illetve összetartás, ami hosszútávon eredményesebb munkát hoz mindannyiuknak.

Van egy mondás, ami azt hiszem, abszolút ideillik: „Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül…ha messzire akarsz jutni, akkor menj másokkal.”

A méhek jólétét előtérbe helyező méhészeti tevékenység támogatása érdekében az Agrárminisztérium új támogatási konstrukció bevezetéséről döntött. A kiírás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, valamint a méhegészségügyi problémák megelőzését célozza, ennek érdekében támogatja a méhek jólétét szolgáló higiéniai, állatvédelmi körülmények biztosítását. A méhcsaládok egészsége, kiegyensúlyozott fejlődése, avagy nyugalma elősegítésével a méhcsaládok a betegségeknek jobban ellenállhatnak, így az egészséges méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltatása is fokozható. Igényelhető a méhekre az állatjóléti támogatás is.

Kardos Attila elmondta, hogy nagy segítséget jelentenek a támogatások, amelyekkel folyamatosan bővíthetik az infrastruktúrájukat. 

Nagy figyelmet fordít arra, hogy lehetőség szerint olyan helyre vigye a méheket, pl. napraforgó, repce, ahol nem permeteznek méhekre és emberi szervezetre is káros anyagokkal. Ezzel biztosíthatja a termékei minőségét is.

A vevőkkel való kapcsolattartást is fontosnak tartja, hiszen céljai között az is szerepel, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a mézet, a méhészeti termékeket, felhívva a figyelmet azok jótékony hatásaira.

A jövőben apiterápiás házak kialakításán gondolkodik, ahová légzőszervi betegségekben szenvedők jöhetnek légzéskönnyítő terápiára. 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Tóth Ágnes