A területi szemlélet visszavezetésére van szükség

majort
2023. 04. 04., k – 12:32

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán rendezték meg a hazai területfejlesztés kiemelkedő szakmai fórumának számító IV. Területfejlesztők Napja című konferenciát. Az eseményen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt az ágazatot érintő kérdésekről, az egyetem és a Comitatus Társadalomkutató Egyesület pedig közös nyilatkozatban erősítette meg együttműködését.

A területfejlesztési szakma képviselői gyűltek össze a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán a IV. Területfejlesztők Napja elnevezésű konferencián. A résztvevőket prof. dr. Gál Zoltán, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke köszöntötte. Mint mondta, a program célja, hogy a szakemberek megvitassák a területi fejlődés kihívásait, az aktuális szakpolitikai kérdéseket. A konferencia nem titkolt szándéka volt az is, hogy a terület- és vidékfejlesztési szakemberek közös gondolkodásának fóruma legyen.

Az eseménynek az a Széchenyi István Egyetem adott otthont, amely a területfejlesztési kérdések számos vonatkozásában maga is szerepet vállal, a kutatás, a fejlesztés és az oktatás terén, mindemellett támogatja az ágazati szereplőket területi tervezéssel és fejlesztéssel kapcsolatos szakmai feladatok ellátásában.

Öröm számomra, hogy rövid időn belül már másodízben lehetek itt, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán. Ősszel új nevet adtunk a karnak, most pedig a Területfejlesztők Napja adja az apropót – fogalmazott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Kifejtette, a hazai fejlesztéspolitika változás alatt áll, mert új lendületet kell adni a régiók, a vármegyék, a települések és a közösségek növekedésének. Hozzátette, ehhez a területi szemlélet visszavezetésére van szükség.

A miniszter utalt az országban tapasztalható jelentős területi különbségekre, amellyel kapcsolatban fontos feladat, hogy azok láthatóvá, ezzel együtt pedig kezelhetővé váljanak.

A láthatósághoz és a kezelhetőséghez is szükségünk van önökre, akik akár a tudományos, akár a gyakorlati tevékenységük során ezzel foglalkoznak – szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte, a területi dimenzió hozzájárul a magyar fejlesztéspolitika sikeréhez, és a kétnapos mosonmagyaróvári konferencia is ezt az irányt alapozza meg.

A házigazda intézmény részéről dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke mondott köszönetet a kormányzat, illetve az ágazati szakemberek és szervezetek együttműködéséért. Mint mondta, elengedhetetlen a térségek komplex, integrált fejlesztése.

Ehhez valós partnerségre van szükség a helyi gazdaság, társadalom, szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a politika között.  Ebben a Széchenyi István Egyetem aktív szerepet kíván vállalni – fogalmazott. Hozzáfűzte, emblematikus a konferencia helyszíne, hiszen a több mint 200 évvel ezelőtt létrehozott Óvári Akadémia alapítóinak is az volt a szándéka, hogy a piac igényeit kiszolgálják képzésben és tudományban, innovációik révén pedig hozzájáruljanak a térség és az ország fejlődéséhez.

Dr. Filep Bálint kiemelte, az egyetem új stratégiai fókuszterületei mentén a hagyományos agrár- és élelmiszertudományi mellett már olyan multidiszciplináris képzési és kutatási területek is a karhoz kötődnek, mint a fenntarthatóság, az agrárinnováció és -digitalizáció, a környezetvédelem, az ESG, a komplex vidék- és területfejlesztés.

Egyetemünk erős hagyományokkal rendelkezik a területfejlesztési kutatások és oktatás terén. Személyesen én is ezen a területen végeztem PhD-tanulmányaimat, ezért büszkeség számomra ma itt lenni, és társházigazdaként köszönteni önöket. Intézményünket vezetőtársaimmal közösen azzal a hozzáállással vezetjük, hogy a térség versenyképességéhez való hozzájárulás mindannyiunk felelőssége – mondta.

Dr. Filep Bálint üdvözölte a kormányzati döntést, ami alapján 2022 májusától a területfejlesztés ügye újra önálló miniszteri feladatkört képez, közös portfólióval az európai uniós források felhasználásával.

Nagy lehetőség számunkra, hogy a minisztérium kezdetektől transzparens, a szakmai közönség bevonására építő tevékenységet folytat, amelyet számos rendezvény is fémjelez. Ezek sorába illeszkedik konferenciánk is – hangsúlyozta.

A megnyitó után kezdetét vették az előadások, amelyek témái között szerepelt többek közt az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálata, a területi szempontok érvényesítése a fejlesztéspolitikában, a vidékfejlesztés aktuális kérdései, valamint a vidék-, terület- és településfejlesztési szakemberképzés helyzete a felsőoktatásban.

A kétnapos konferencia keretében a Széchenyi István Egyetem részéről Tóth Eszter, az Universitas-Győr Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Comitatus Társadalomkutató Egyesület részéről pedig dr. Agg Zoltán elnök látta el kézjegyével azt a közös nyilatkozatot, amelyben a felek megerősítették korábbi együttműködési megállapodásukat. Ez alapján a Comitatus Önkormányzati Szemle című folyóirat kiadói feladatait az Universitas-Győr Nonprofit Kft. látja el, elismerve a lap által folytatott több évtizedes szakmai munkát, célul tűzve ki a periodika értékeinek megőrzése mellett annak jövőbe mutató fejlesztését.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakmai együttműködő partnerként volt jelen a rendezvényen, ahol tizenöt munkatársunk képviselte szervezetünket. A konferencia  első napján szervezett kerekasztalbeszélgetésen Székely Rita, az MNVH Főtitkára  a Területi szempontok érvényesítése a fejlesztéspolitikában témakörben folytatott eszmecserében vett részt, majd a rendezvény második napján a vidéki életről és a helyi közösségek fontosságáról tartott előadást.

Forrás: Agrofórum, Széchenyi István Egyetem 
Fotó: Széchenyi István Egyetem