Rendezvény beszámolók

A sikeres magyar agrárgazdaság egyik fontos feltétele, hogy a vidék saját, helyi erőforrásaira támaszkodva önálló legyen, és ezáltal növekedjen a munkaerő-, és népességmegtartó ereje – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expo megnyitóján, Kiskőrösön.
Mától négy napon át látogatható Debrecenben a  Farmer-Expo, Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, mely első pillanattól kezdve céltudatosan az agráripari ágazatcsoport részeseinek és partnereinek igyekszik minél szélesebb körű és minél hatékonyabb lehetőségeket biztosítani a kapcsolatteremtésre, a kapcsolatok elmélyítésére, a megmérettetésre.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2022. szeptember 30-október 2. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.
Hagyományőrző aratási ünnepséget rendezett a Sóshalmi Olvasókör. A kézi aratás előtt megalkudott a gazda a kaszásokkal, azután kezdődhetett a munka. A kombájnok korában ilyet ma már csak bemutatókon lehet látni.
Az idén a megye székhelyvárosát, Zalaegerszeget kérték fel a 6. Göcseji dombérozó házigazda településének szerepére, a július 17-én Gellénházán zárult programsorozat a Göcseji Tudásközpont előtti téren ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.
2022. szeptember 8-10. között a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon várja látogatóit a Bábolnai Gazdanapok. A mintegy 20 ezer négyzetméteren megrendezésre kerülő esemény a szakmai és a szélesebb közönség számára is érdekes és izgalmas programokkal szolgál majd.
Huszonhárom minőségi védjeggyel rendelkező szolgáltató  és kisüzem nyitja meg portáját  szombaton a Fertő-tájon. Az Alpokalja–Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület Nyitott porták rendezvényén lesz sajt- és borkóstoló a fertőbozi Vincellér Pincészetben, sörfőzde-látogatás és sörkóstoló a Szentkői- és Krois-kisüzemekben. 
A Nógrád megyei Nádúfalun olyannyira hagyománya van a palacsinta sütésének, hogy idén július 9-én már 10. alkalommal rendezték meg a palacsintafesztivált. A hagyományos ízesítésű palacsinták mellett ezúttal is nagy sikert aratott az „újfalusi kavicsos”, mely Dunakavics cukorkával készül, és az idei rendezvényre kreált újdonság, a cukkinis-sajtos-sós palacsinta.
A kormányra "mindig és mindenkor számíthatnak" a gazdák - jelentette ki az agrárminiszter a XIV. hajdúnánási hagyományőrző aratók találkozóján, és a Magyarok kenyere programban gyűjtött búza ünnepélyes átadásán a helyi Nyakas farmon. Nagy István azt mondta, a magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozást biztosít az uniós források mellé, így minden korábbinál nagyobb összeg, 4265 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2023 januártól eszközök korszerűsítésére.
Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatók az Alpokalja - Fertő Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak üzemei és portái. Az egész napos programot kerékpáros és lovaskocsis túra is színesíti.