A 3. Balkán Vidéki Parlament ülésén képviselte hazánkat az MNVH

majort
2023. 06. 15., cs – 10:35

Jelenleg is zajlik a 3. Balkán Vidéki Parlament és Balkán Élelmezésügyi Csúcstalálkozó Mostarban, Bosznia-Hercegovinában. Több, mint 80 érdekelt fél gyűlt össze a nyugat-balkáni országokból és az EU-ból, hogy megossza nézeteit és üzeneteit a régió vidéki térségeinek jövőbeli fejlesztési kihívásairól és prioritásairól.

A résztvevő országok többek között: Albánia, Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Montenegró. Magyarországot Bíró Anna, az MNVH vidékfejlesztési munkatársa képviseli.

A Balkán Vidékfejlesztési Hálózat (BRDN) tagságán és az általa megvalósított projekteken keresztül igyekszik jelen lenni és folyamatos kapcsolatban lenni a vidéki közösségekkel. A konferencián képviseltették magukat a térség LEADER szervezetei, legfontosabb egyetemei, valamint helyi termelők, akik termékeit mutathatták be az érdeklődőknek.

Petar Gjorgievski, a Balkán Vidékfejlesztési Hálózat elnöke a 3. Balkán Vidéki Parlament és a Balkán Élelmiszer-csúcstalálkozó keretében tartott hivatalos megnyitó beszédében kijelentette: „Az elmúlt években tapasztalatot és tudást szereztünk, mind belső, mind partnerkapcsolatok alapján a projektek és programok gyakorlati megvalósításáról, és ezt a tapasztalatot átadjuk tagszervezeteinknek, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek segítségével a hálózatok és tagjaik hatékonyabbá válhatnak a napi munkában és aktívabbak lehetnek a helyi fejlesztési folyamatokban”.

„Úgy gondolom, hogy a jövőben a BRDN jelentősen hozzájárul majd a közvélemény figyelmének felkeltéséhez, arra hogy a vidékfejlesztés új, szisztematikus megközelítésére van szükség ahhoz, hogy a vidékfejlesztési tevékenységeket összhangba hozzák az uniós megközelítésekkel és struktúrával.

Az elnök beszédében köszönetet mondott a Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoportnak (SWG RRD) és a GIZ Észak-Macedóniának a nyújtott támogatásért, valamint a BRDN taghálózatoknak a munkacsoportokban való részvételükért, illetve a BRDN titkárságának a 3. Balkán Vidéki Parlament megszervezéséért.

A három napos 3. Balkán Vidéki Parlament ülésen és Balkán Élelmezésügyi Csúcstalálkozón elsősorban a nyugat-balkáni vidékfejlesztési folyamatok központi szükségleteivel és kihívásaival foglalkoznak a küldöttek, négy fő témára összpontosítva: az EU LEADER programjának megvalósítására a régióban; a Green Agenda végrehajtására; az élelmezésbiztonságra és a helyi termékek értékesítésére, mint a fenntartható vidékfejlesztés lehetséges útjára; valamint a vidéki területeken élő nők és fiatalok előtt álló kihívásokra és lehetőségekre.

 

Szerző: Bíró Anna
Fotó: Bíró Anna