Főszerepben a helyi termékek – záróeseményéhez érkezett a „Helyi termék rendezvénysorozat”

majort
2023. 05. 12., p – 09:08

2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervezett rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével. A rendezvénysorozat záróeseményére tegnap, Hajdúböszörményben került sor.

A szervezők célja a gazdálkodók tájékoztatása volt, a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról. A 4 helyszínen 500 érdeklődőt, köztük gazdálkodókat, kosárközösségeket, piacüzemeltetőket, védjegy használókat, élelmiszer-előállítókat szólított meg közvetlen helyszíni megjelenéssel az eseménysorozat az ország 4 régójában, ahol 10 jógyakorlat, 40 kóstoltató és kiállító termelő mutatkozott be, valamint minden helyszínen bemutatkozott a KMÉ védjegy is.  Szakmai előadások sora várta a látogatókat. Valamennyi előadás a tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv témaköreire fókuszált, ugyanakkor az élelmiszergazdaság sajátosságai és fejlődési lehetőségei is teret kaptak.

Az áprilisi nyitórendezvényen, Budapesten dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja a hazai termelők munkáját, ezért mindent megtesznek azért, hogy a közétkeztetésbe és a vendéglátásba minél több hazai élelmiszer kerüljön. A helyi termelők azok, akikkel lehet személyes kapcsolatot építeni, akikre büszkék lehetünk, mert hozzájárulnak a kulturális örökségünk megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket, és a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat. Ezen termékek megvásárlásával segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását.

A rendezvénysorozat paksi állomásán Vendégh Edit, a NAK Tolna vármegyei szervezetének elnöke kiemelte, hogy Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési célként a helyi termékek népszerűsítését rendkívül fontos stratégiai feladatnak tekinti. Alapvető szándék, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek a mezőgazdasági termelőtől egészen a végfogyasztóig. Az elnök asszony a teol.hu podcast vendégeként ezekről a célkitűzésekről és a megvalósítás útjairól-módjairól is beszélt. Kitért arra is, hogy a kamara kiváltképp fontosnak tartja a helyi termék minél erőteljesebb jelenlétét, hiszen erről tavaly kézikönyvet is kiadott.  Hangsúlyozta, hogy vannak olyan jogszabályváltozások, amik a helyi termelőket is érintik, akik ezeket is megismerhették a rendezvénysorozat részeként.

A paksi rendezvényen dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a termelőket, kiemelte, hogy az élelmiszerellátottság rendkívül fontos témakör, mivel az utóbbi pár évben a pandémia és az orosz-ukrán konfliktus is rávilágított arra, hogy ha nem is maximálisan, de törekedni kell az önellátásra. – Azokból az élelmiszerekből, amelyeknek az alapanyagait képesek vagyunk előállítani és feldolgozni, fontos, hogy legyen egy alapvető önrendelkezése hazánknak. A nagy vállalatok képesek nagy mennyiségben, viszonylag egyenletes minőségben elállítani az alapanyagokat, ezzel találkozunk az áruházláncokban, a kisebb termelőknek azonban jelentős szerepe van a helyi ellátásban – fűzte hozzá.

Hajdúböszörményben a rendezvénysorozat negyedik állomásán Csóka Pál a NAK Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének alelnöke köszöntőjében elmondta, ha helyi termékre gondol, mindig az jut eszébe, hogy tanyasi gyermekekként nem is tudták, hogy bio és helyi termékeket fogyasztanak, az akkor természetes volt. Most úgy tekintünk erre, mint a legújabb trendre, ez azonban hagyomány és nem újdonság. Akkoriban nem volt róla dokumentáció, de vegyszermenetesen termesztett minden tanyasi ember. Beszédében ösztönözte a résztvevőket a helyi termékek fogyasztására, melyek nagyon közelről, a szomszédból érkeznek ezzel a helyi gazdaság fejlődését is elősegítik, bevételhez juttatva a helyi termelőket.

Az összesen négy helyszínből álló rendezvénysorozat valamennyi állomásán a helyi termelők a felmerülő kérdéseikre, megfogalmazott észrevételeikre is választ kaphattak. Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára Pakson arról nyújtott tájékoztatást, hogy a legfontosabb információkat gyűjtötték össze a konferenciára. Az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos szabályokon kívül a védjegyrendszerrel és élelmiszerbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban is hasznos útmutatással készültek a látogatóknak. Terveik szerint a jövőben újabb helyszínekkel folytatnák a Helyi Termék című rendezvénysorozatot.

 

Forrás: MNVH
Fotó: MNVH