Sikeres Helyi Termék rendezvény Pannonhalmán

majort
2023. 05. 04., cs – 12:22

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat második rendezvényét 2023. május 3-án, Pannonhalmán, a Főapátság Dísztermében. 

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

A szerdai rendezvényen Vas Gábor Pannonhalma polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Majd Derdák Gábor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője megnyitó beszédében bemutatta az Agrárkamara 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyvét, melyben összefoglalták a kistermelők számára tudnivalókat és jogszabályváltozásokat a közvetlen helyi értékesítés érdekében. Elmondta, hogy a rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi.

Sikeres Helyi Termék

 

Az előadások sorát a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetői nyitották meg, akik áttekintést adtak a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is. Majd Simon Erika az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt.  Őt követte a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján, illetve hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

A rendezvénysorozat második állomásának záró szekciójában három, a térségben megvalósított jó gyakorlatot mutattak be a szervezők és termelők. Elsőként Gyimesi Barbara a Pannonhalma Provence Levendula levendulafarm vállalkozásának jó példáját ismertette meg a jelenlevőkkel, majd Bugyenszkiné Szemerési Erzsébet bemutatta a FinomSág Családi Gazdaságot, ahol gyümölcsöket és gyógynövényeket termesztenek és dolgoznak fel, illetve Németh Tamás munkaszervezet vezető mutatta be a Pannónia Kincsei LEADER Egyesület tevékenységét.

A rendezvényen bemutatkoztak térségi kézműves kistermelők, valamint a résztvevők Kozma Tibor családi gazdasága és Csikvánd Község Önkormányzata falusi vendégasztalának helyi finomságait is megkóstolhatták.   

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein színvonalas előadásokkal, szakértő segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

További helyszínek és időpontok:

  • 2023. május 9. Paks
  • 2023. május 11. Hajdúböszörmény

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el:

A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon érhető el. 

 

Forrás: MNVH
Fotó: MNVH