Rendezvénysorozat indult a helyi termékekért

majort
2023. 04. 26., sze – 08:50

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban. 

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

A keddi nyitórendezvényen Bozzay Péter a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket. Majd dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelt jelentőségű, hogy jó minőségű, biztonságos és hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára. A magyar kormány kiemelten támogatja a helyi termékek értékesítését, ennek egyik fontos mutatója, hogy a közétkeztetésben a regionális élelmiszerek arányát 2023-tól 80%-ra emelték.

Derdák Gábor a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése környezetterhelési és egészségügyi szempontok miatt rendkívül fontos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutatott kutatás szerint az Európában elfogyasztott baromfihús 49%-a brazil, 29%-a thaiföldi forrásból származik. Ezt a tendenciát kell megfordítani az elkövetkezendő időszakban. Ezzel a céllal, a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az Agrárkamara 2022-ben Helyi termék kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat.  A rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi.

Simon Erika az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt. Rámutatott arra, hogy az élelmiszeripar Magyarországon dinamikusan fejlődik, duális szerkezet jellemző rá a REL területén is, azaz a mikro-, kis- vállalkozások mellett a nagyvállalati szereplők is jelen vannak ebben a szegmensben.

Helyi_kép2kicsi

A megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról hallgathattak meg előadást a konferencia résztvevői ezt követően Kemenczei Ágnestől, az Agrármisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának élelmiszerbiztonsági szakértőjétől, aki  áttekintést adott a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is.

Majd a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. Kiemelte pozitív példaként a francia gyakorlatot, ahol a termelők 28%-a a rövid ellátási láncokon keresztül értékesít, míg Magyarországon ez csupán 7%. Az Egyesület célja, hogy ezt a számot hatékonyan növelni tudják. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján, illetve hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

A rendezvénysorozat első állomásának záró szekciójában két helyi jó gyakorlatot mutattak be olyan szervezők és termelők, akik a helyi értékesítés iskolapéldái hazánkban.

Elsőként a Fazékba! bevásárló közösség mutatkozott be, akik újra definiálták az közvetlen értékesítést és az otthoni főzést: teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal egyszerűsítik a háziasszonyok életét, kiváló minőségű helyi termékeket szállítva vásárlóiknak.

0

A MagosVölgy Ökológiai Gazdaság működő jógyakorlatát Dezsény Zoltán tulajdonos mutatta be a rendezvény résztvevőinek. A Nógrád megyei zöldségtermesztő  gazdaságban környezeti-, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaságot működtetnek.  Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak  8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szemelőtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak.

Az előadásokat követően a résztvevőknek alkalmuk volt, hogy arra, hogy feltegyék kérdéseiket az előadók, szervezők felé, beszélgessenek egymással az aktualitásokról, a jövőbeni feladatokról, valamint hogy új kapcsolatokat létesítsenek egymással a hatékonyabb együttműködés érdekében.

A nyitórendezvényen bemutatkoztak kézműves kistermelők, a konferencia résztvevői tüzes chilitermékeket kóstolhattak Bogi Ínyenc Világától , házi készítésű sajtokból kaphattak ízelítőt  Maszlik Zoltántól, bemutatkoztak a csomagolásmentes boltok a CSOMBÉK Egyesület jóvoltából, a Kutyori konyha frissítő szörpjeit és lekvárjait kínálta, de a kiváló minőségű magyar mézekből is kóstolhattunk az Elekes Méhészettől, valamint kiállított a Bor és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete és a Tatai Pincészet is. A hagyományos magyar ízvilágú füstölt árukat a Tüsi hús hozta el, a kézműves csokoládékat Lindauer Ákos, igazi kuriózumként pedig sáfrányos termékeket mutatott be a Sáfrány és Gyümölcs.

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein a nyitórendezvényhez hasonlóan színvonalas előadásokkal, szakértő segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

További helyszínek és időpontok:

  • 2023. május 3. Pannonhalma
  • 2023. május 9. Paks
  • 2023. május 11. Hajdúböszörmény

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el:

A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon érhető el. 

 

Forrás: MNVH
Fotó: MNVH