Precíziós gazdálkodásra való áttéréshez kapcsolódó fejlesztés a Szigeti Farmon

majort
2023. 04. 05., sze – 08:53

A Szigeti Család tagjai már generációk óta mezőgazdasággal foglalkoznak a Kalocsa melletti Szakmár és Újtelek, Kistény szállás körüli földterületeken. Szigeti Jánosné a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázaton támogatást nyert a Vidékfejlesztési program keretin belül.

A vállalkozás családi gazdálkodás formájában működik a mai napig, mely az Európai Uniós és hazai támogatások segítségével, folyamatosan fejlődik és igyekszik több lábon állni. Állattenyésztésben megtalálható 400 db tejhasznú Holstein fríz és magyartarka, valamint 70 db húshasznú szarvasmarha, 20 őshonos lipicai ló és 14 db juh.  A növénytermesztés alapvető célja, hogy kiszolgálja a tenyésztett állatokat, a többlettermelést pedig leszerződve értékesítik. Az olajos magvakon kívül a klasszikus gabonanövényeket termesztik, valamint kis területen csemegekukoricát és fűszerpaprikát. 

A farm szálláshelyként is működik, ahol kialakítottak egy Hungarikum Közösségi Termet. Az idelátogatók megismerkedhetnek a kalocsai hungarikumokkal, a népművészettel és a fűszerpaprikával is. A terem alkalmas kisebb baráti társaságok számára beszélgetni, olvasni…

A vidékfejlesztési pályázat során beszerzésre kerül egy arató-cséplő gép, egy műtrágyaszóró, egy traktor és egy számítógép.

Egy másik pályázat segítségével falusi szálláshelyet hoztak létre, ahol egyelőre négy szoba 10 férőhellyel várja a nyüzsgő városi életmódtól távol maradókat. Az egyszerűen kialakított szálláshely bicikli túra útvonalon fekszik, 7 kilométerre található a közkedvelt és híres fürdőhely, a Szelidi-tó, illetve 10 kilométerre található a történelmi és kulturális kistérségi központ, Kalocsa.

A Szigeti család pályázata jó példája annak, hogy a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatásai lehetőséget adnak a családi gazdaságoknak tevékenységük és eszközparkjuk modernizálására és fejlesztésére, mellyel növekszik hatékonyságuk és termelési kapacitásuk. 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás