Őrizzük hagyományainkat: A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum és Szalma-Kincs-Tár

majort
2023. 04. 12., sze – 11:58

Zengővárkonyban kapott helyet Magyarország első- és Európában is ritkaságnak számító – állandó hímes tojás kiállításával büszkélkedő muzeális intézmény.

Kelet-Mecsek megannyi éke közül az egyik Zengővárkony, az alig négyszáz lelkes település. Pécsvárad szomszédságában, Pécstől mintegy húsz kilométernyire fekvő település mesés természeti környezetén kívül egyedi bájával és számos látnivalóval csábítja a látogatókat.

A község története a régmúltig nyúlik vissza, hiszen a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a helyet ősidők óta lakják. A zengővárkonyi madonna névre elkeresztelt őskori agyagszobrocskát, amelyet Dombay János hozott a felszínre, a pécsi Janus Pannonius Múzeum őrzi.

A település írásban fellelhető története I. Szent István király koráig tekint vissza. A Pécsváradi Apátság alapítólevele (1015.) szerint I. István adományozta e területet a bencés monostornak. Az Árpád-kori oklevelekben Villa Varkun, Warkun, majd Varkon néven említik. Lakói az apátság nemes jobbágyai voltak.

Zsákfalu jellegének is köszönhetően, Zengővárkony megőrizte ősi kultúráját. Néprajzilag, lelkületileg, viseletben és hagyományokban a Sárközhöz, egész pontosan annak perifériájára szoruló településekhez tartozik, az ügynevezett külső Sárközhöz. Mintegy szigetként éli meg hagyományait, ápolja gazdag kulturális örökségét.

Míves Tojás Múzeum

Magyarország első- és Európában is ritkaságnak számító – állandó hímes tojás kiállításával büszkélkedő muzeális intézmény.

A múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.

A jelenlegi mintegy 5000 tojásból 2400-at láthatunk a vitrinekben kiállítva. Összesen 22 ország, 55 tájegység és 170 tojásdíszítő munkáját csodálhatjuk meg.

Szalma-Kincs-Tár

A világ 15 országából mintegy 400 szalmából készült tárgyat mutat be a település másik izgalmas látnivalója, a nemzetközi szalmagyűjtemény, a Szalma-Kincs-Tár.

A kiállítás bemutatja a szalmából készíthető tárgyak sokféleségét, összefoglalja mindazon eljárásokat, amelyekkel a szalmából kultikus, használati és dísztárgyakat lehet készíteni, továbbá szemlélteti a különböző technikákhoz szükséges eszközöket, szerszámokat is.

Forrás: Csodálatos Magyarország/ Halász Gabi
Fotó: Csodálatos Magyarország