A Sóshalom Kincsei Kertészet

majort
2023. 04. 13., cs – 10:37

Földi eper termesztéssel kezdte gazdaságának felépítését, a vásárhelyi Sóshalmon felnövő Paplukács Dóra, aki fiatal gazdaként, férjével és családjával közösen, szántóföldi és kertészeti tevékenységet végez.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy Székkutas Községben és a vásárhelyi tanyavilágban Sóshalmon gazdálkodó Paplukács Dóra agrármérnök, férjével közösen, szülei támogatásával, példaértékű gazdaságot hozott létre. Nagyon sok lemondás mellett, az elmúlt, több mint 10 évben, lépésről-lépésre alakította ki gazdaságát, melyet 2011-ben, földieper termesztéssel alapozott meg. Mára komplex módon, több lábon állva igyekeznek megfelelni a vásárlói igényeknek. A fejlődést elősegítette, a 2014-ben elnyert fiatalgazda támogatás, melyet tanyavásárlásra és fóliasátrak kialakítására fordított. Egy hektáron kápia paprika termesztésébe kezdett. Jelenleg Székkutason 500 m2-en palántanevelést végeznek, ez évente mintegy 1 millió palántát jelent, illetve a közeli sóshalmi földeken, 4000 m2-en fóliában termesztenek csemegekukoricát, kápia paprikát, kígyó és csemege uborkát és vajretket. Szabad földön földi epret, 5,5 hektáron vöröshagymát, 0,7 hektáron cukkinit, és mindezeken felül, sárga és görögdinnyét, illetve zellert. Ezekhez zöldségekhez csatlakozik ősszel a káposztafélék és a cékla termesztése is.

A megtermelt zöldségek egy részét Dóra feldolgozza savanyúságnak, így készül például marinált paprika, savanyú káposzta, cékla és a legújabb kedvelt terméke a krémtúróval töltött, savanyított cseresznyepaprika. Értékesítési kapcsolataik is több irányúak, így megtalálható a kis és nagybani piacokon, sok zöldséget értékesítenek a felvásárlóknak, Mórahalom, Szeged, Szentes és Üllés településeken. Beszállítói a gyulai közétkeztetési szolgáltatónak. Évek óta online és a 47-es főút mellett is értékesítenek Sóshalom Kincsei néven, így az arra járók, szezonban közvetlenül juthatnak hozzá, a palántákhoz, friss zöldségekhez, savanyúságokhoz. A kertészeti tevékenység mellett, 140 hektár területet is művelnek, melyből 60 hektár gyep, 80 hektár, szántó. Dóra büszke arra is, hogy ez elmúlt időszakban, más gazdálkodóknak, vállalkozásoknak segítve, több mint 1 milliárd forint összegű pályázati támogatás elnyerésében és felhasználásában közreműködött.

Sóshalom Kincsei egyet jelent egy kertészeti, termék előállítói, szántóföldi és projekt menedzsment tevékenységet végző fiatal gazda és családja minden napjaival, amely komoly kitartással, és kísérletező kedvvel jöhetett létre.

Szerző: Benkő Zsolt
Forrás: www.soshalomkincse.hu
Fotó: Benkő Zsolt