Újra a boltokban az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

majort
2023. 05. 01., h – 10:38

Évről évre nagy sikert arat az ÖMKi tájfajta paradicsompalánta akciója, amely idén ismét a Lidl üzletlánc együttműködésével valósul meg. A kutatóintézet több mint öt évig vizsgálta, hogy melyek a legjobban termő, legjobban alkalmazkodó, hagyományos hazai paradicsom tájfajták, amelyek visszahozzák a változatosságot táplálkozásunkba és kertjeinkbe.

Kutatásaik eredményeképp most ismét lehetősége lesz minden lelkes kertésznek, hogy megvásárolja a bio körülmények között nevelt palántákat és egy kis újdonságot csempésszen mind a kertbe, mind a konyhaasztalra.

Immáron ötödik éve lesznek országszerte elérhetők az öko tájfajta paradicsom palántáink! A nagy érdeklődésre való tekintettel, idén 24 000 darabra növeltük a Lidl áruházakba kerülő mennyiséget.

A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna tájfajták elültetésével és gondozásával nemcsak a saját egészségünkért teszünk, de a kiskerti gazdálkodás színesítésével a környezetünk biodiverzitását, azaz változatosságát is növeljük. A palánták öko minősítése pedig garantálja, hogy szintetikus növényvédőszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelkedtek, és ezzel a termesztési módszerrel hosszútávon járulnak hozzá egészségünk és környezetünk védelméhez.

Országosan, minden Lidl áruházban elérhetőek lesznek a palánták (kivéve a budapesti, kisebb alapterületű, jellemzően belvárosi boltokat).

A Lidl üzletekben az értékesítés várhatóan a következő napokon indul (a készlet erejéig):

  • Május 4., csütörtök reggel
  • Május 11., csütörtök reggel
  • Május 18., csütörtök reggel

Bár megnöveltük a mennyiséget, az üzletek így is csak körülbelül 100-120 db palántát tudnak egy-egy alkalommal kihelyezni. Éppen ezért érdemes időben odaérni majd az áruházakba, mert a fiatal növények – a tapasztalatok alapján – igen gyorsan gazdára találnak.

Akik tájfajta, öko paradicsompalántát nevelnek, agrárörökségünk megőrzéséhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Ráadásul azzal, hogy ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolsz, közvetve segíted az újabb hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokat is!

 

Forrás: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi
Fotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi