„A bő málnatermes, a Természet ajándéka.”

majort
2023. 05. 17., sze – 05:06

A málna az egyik kedvelt kiskerti növényünk, melynek finom gyümölcsét, talán mindenki kedveli, és szívesen fogyasztja. Kószó Mihály szegedi kistermelő fiával közösen, a tápéi kiskertekben, igazán elhívatott módon és nagy hozzáértéssel gondozza málna ültetvényét.

A Csongrád-Csanád vármegyei települések mellett található kiskertes övezetekben fekvő, kisebb-nagyobb kertek, tökéletesen alkalmasak, a családok egész éves zöldség és gyümölcs szükségletének megtermelésére. Szegedi otthonában kerestem fel, Kószó Mihály kistermelőt, akit elsősorban a málnatermesztésben szerzett termelési és értékesítési tapasztalatairól kérdeztem. Mihály jó példája is mutatja, hogy egy családnak szükséges gyümölcs mennyiség felett, akár piacképes mennyiségű és minőségű gyümölcs és feldolgozott termékek is termeszthető, illetve előállítható. Beszélgetésünk folyamán betekintést nyertem a növény termesztésébe, kezdve a talaj előkészítéstől, az ültetésen, a növények megóvásán keresztül, egészen a szüretig, majd az értékesítésig. Közben beszámoltam a termelői kosár oldal létrehozásáról, működtetésének céljáról.

A tápéi kiskertekben található ültetvényét, fiával közösen, 2009 óta műveli, melyben nemcsak málna, hanem cseresznye, füge, meggy, sárgabarack, és szeder is megtalálható. Ezen felül, a vadon előforduló csipkebogyót és kökényt is gyűjti, melyek gyümölcsét ugyancsak feldolgozza. Büszkeséggel tölti el, hogy a málna és a többi fajta termesztése során, nem használnak, sem gyomirtó, sem rovarölő szereket. Kivételes esetben, az időjárási körülményektől függően van szükség, a gombabetegségek ellen védekezésre, de a tavalyi évben, még erre se volt példa. Tehát óvja környezetét, a lehető legkisebb terheléssel termesztik meg azokat a gyümölcsöket, melyből aztán tartósítószer és adalékanyag mentes lekvárokat, befőtteket és frissen préselt gyümölcsleveket is készítenek. Szegedi szupermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben és a helyi, Bödön Piacon értékesítik a friss gyümölcsöt és a feldolgozott termékeket.

Elindult a biogazdálkodás megvalósítása felé, és erre felhívja mások figyelmét is, például az általuk működtetett, csakementesen.hu oldal létrehozásával és az ott megosztott tapasztalatok, információk közlésével. Mihály a Szegedi Gazdakör tagjaként is népszerűsíti tevékenységét és megosztja gyümölcstermesztési tapasztalatait. Tervük egy országos bemutatókert, gazdaság hálózat létrehozása, ahol az egyes gyümölcs fajták termesztésének és feldolgozásának részleteit ismerhetné meg, az érdeklődő fogyasztó, hogy utána saját maga kezdjen bele, például a málna termesztésébe.

A szegedi kiskerti málnatermesztés jó példája is mutatja, hogy kiváló minőségű és piacképes mennyiségű gyümölcs és feldolgozott termék előállítása sem okozhat problémát, megfelelő odafigyelés és szakértelem mellett.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt
Forrás: www.csakementesen.hu