Gazdálkodók a Kárpát-medencében: Száraz borok Bihardiószegen

majort
2023. 05. 17., sze – 05:09

A bihar megyei Bihardiógszegen 2007-ben a Rittner Vinarium 5000 tő szőlőt ültetett, mely mostanra majdnem három hektárt foglal el, és a Rittner család kezében működik.

A gyártósor hiányában sajnos boltokban még nem találkozhatunk az általuk készített száraz borokkal, viszont eseményeken, esküvőkön, fesztiválokon és borkóstolókon az érdeklődők megvásárolhatják a palackozott termékeiket. A diószegi borászatoknak több évszázados hagyománya van, és a környéken is híres borairól ismert.

A 20. század második felében már nem találkozhattak a borkedvelők az addig híres bakator szőlőből készített borokkal az ottani pincészetekben. A régen több hektáron elterülő bakator szőlőből a tövek töredékei maradtak meg, ezért az elmúlt három évbe a helyi borvidék egykori híres szőlőjét szeretnék visszahonosítani az érmellékiek: a borászok 300–500 bakator tövet kaptak, így újabb bor került a Rittner Vinarium palettájára is. A bakator, mely egyesek által bakarként ismert Érmellékről származott át Erdélybe és Magyarországra is, valamint a legkiválóbb magyar szőlőfajták közé tartozik.

A bakator visszahonosítási kísérletére a Rittner Vinarium is hangsúlyt fektet, de ezen kívül száraz rozét, száraz fehér és vörös borokat készít a Rittner család. A borkóstolókon és egyéb rendezvényeken muskotály, rizling, sauvignon blanc és királyleányka borokat készítenek fehérszőlőből, míg cabernet, merlot és kékfrankos vörösborokat, viszont a kékfrankost abban az esetben ha kevesebbet hagyják a héján, rozé formájában is megvásárolhatjuk, ahogyan a szürkebarátból készültet is.

Rittner Tibor, a borászat alapítója, az évek során több díjat is magáénak tudhat a díjnyertes borai által, valamint több ízben is a bihariak év borászának választották. Termékeiket nem csupán partiumi eseményeken találhatjuk meg, hisz Szatmár és Bihar megyén kívül Erdélybe is gyakran látogatnak el, történetesen májusban Csíkszeredán lehet velük találkozni, de számos alkalommal kóstolhatták meg őket magyarországi rendezvényeken is.

 

Forrás: Tájgazda
Fotó: Rittner Tímea