Nagy Fürjességek

majort
2023. 06. 04., v – 10:20

A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. Nagyon apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval. Méretét és bel tartalmát tekintve egy tyúktojás 4-5 darab fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke.  Minél természetesebb környezetben él a madár, annál táplálóbb.

Nagy Attila 2020 augusztusa óta tart fürjeket Pakson. Gyermekkorában nagyszülei foglalkoztak állatokkal, és mivel szinte minden hétvégén náluk volt, segített nekik, így ragadt rá jó pár dolog a tartásukról. Kezdetben csak pár tojó madara volt, ami a családot tartotta el friss tojással. Később már az ismerősök és barátok is megkóstolták, majd 2021 májusától kistermelővé vált. Gazdaságában csak nála keltetett madarak vannak, előnevelt madár nem érkezik hozzá. A fürjtartás előtt társasházban éltek, és az ötlet egy kolléganőjétől jött, akitől tojást vásárolt, és nagyon ízlett az egész családnak. Gyerekei is hamar megkedvelték a mérete és az íze miatt.

Kezdetben nehézséget jelentett számára, hogy nem volt megfelelő tapasztalata, illetve, hogy a köztudatban kevésbé ismert a fürjtojás és jótékony hatása. Elmondása szerint a fürjek nevelése tapasztalat nélkül nehéz, de sok olvasás, utánajárás, tapasztalatgyűjtés után bele lehet tanulni. Környeztük eleinte meglepődött, hogy társasházból érkezve ilyen vállalkozásba kezdenek, de kíváncsiak voltak, megkóstolták, ízlett nekik és bíztatták őket.

A család Paks-Dunakömlőd Béke utca 51. szám alatt termel, de termékeik megtalálhatóak Tolnán, Szekszárdon, valamint a Sárközi termelői piacra szokták vinni portékáikat.  Gazdaságuk eleinte látogatható volt, de a fürj nagyon érzékeny állat és nem szeretnének kellemetlenséget a jövőben.

Termékei között szerepel friss fürjtojás étkezésre, amit naponta kétszer gyűjtenek. Nyers fürj tojás, ami vásárlói visszajelzései alapján vérnyomás –és koleszterinszint csökkentő, jó a hajhullás ellen, fáradékonyság ellen, cukorbeteg kiegészítő kezelésére, ízületi fájdalmak kezelésére illetve vérszegénység kezelésére is. A nyers tojásokat rendeléstől függően csomagolják. Amire nincs rendelés azt 4-5 napig tárolják, utána megfőzik, majd a héjától való megtisztítás után pácot kapnak és füstre kerülnek. Kínálatában így megtalálható a bükkfafüstön füstölt fürjtojás főzve, pácolva. Napraforgóolajban: ízesítés nélkül, fokhagymás, chilis. Savanyú felöntben: uborkás, gyöngyhagymás, fokhagymás, cseresznyepaprikás, jalapenos, lecsós. Ezután üvegbe kerülnek, címkézi és mehet a viszonteladóknak, illetve házhoz is jönnek a megrendelésért.

Attila elmondása szerint termékeit azért érdemes fogyasztani, mert a tojás biológiai értéke az anyatejjel azonos, a fürjtojás szalmonellától mentes, koncentráltabban vannak benne az ásványi anyagok és vitaminok, mint a tyúktojásban. A fürjtojás kúrát sokféle betegségre alkalmazzák. Fürjeik egészségének megőrzése érdekében gyógynövényes táplálékot kapnak az állatok.

A tojások elsősorban helyben, Dunakömlődön vásárolhatók meg. De találkozhatunk velük Pakson a Favorashop szaküzletben, Tolnán egy, Szekszárdon három zöldség-gyümölcs üzletben, valamint a Sárköz Termelői, Gasztro és Kézműves piacon alkalmanként.

A fürjtojás összetételében lévő összetevők alkalmazásával igen eredményes hatást érnek el a rákbetegség gyógyításában. Kutatók szerint az a nő, aki rendszeresen és megszakítás nélkül fogyaszt fürjtojást, védett lesz az emlőrákkal szemben is.  Az immunitást, az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer tevékenységét normalizálja.  Folyamatban lévő akut és légzőszervi fertőzéseket gyerekeknél megszünteti. Fogyasztásával az asztma, a krónikus epehólyag-gyulladás, az idegrendszer és a szívbetegség is kezelhető.

Attila jövőbeli tervei között szerepel a termékkínálat és az állomány bővítése, illetve nagyon fontosnak tartja a megszerzett tudást, tapasztalatot a gyermekeinek továbbadni, akik szerencsére nyitottak erre.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: facebook.com/nagyfurjessegek