Várbirtok a Tisza töltés tövében

majort
2023. 06. 10., szo – 06:58

Egy külterületi ingatlan, tanya élete, használata általában a mezőgazdasághoz kapcsolódik. Vannak kivételek, ilyen a csongrádi Tisza szakasz töltése mellett fekvő Várbirtok is, melynek kreatív tulajdonosa, egy középkori ihletésű világot épített fel, a gyerekek legnagyobb örömére.

Komlósi Orsolyával egy Leader fejlesztés kapcsán kerültem kapcsolatba, de magam sem gondoltam, hogy néhány méterre a csongrádi Tisza töltés mellett, milyen kincsre bukkanok. Tudni illik Orsolya a Csongrád, Kisréti tanyán, a természeti környezet előnyeit kihasználva, több mint 10 év alatt, egy olyan birtokot hozott létre mely minden szülő és pedagógus álma. Az egykori tanyás ingatlanon, szarvasmarha és kecsketartással illetve tejfeldolgozással kezdődött a munka. De a dekoratőr végzettségű Orsolya valami mást is akart, ezért már az elejétől kezdve foglalkozott gyermektáborok szervezésével, mely mára kiteljesedett.

A helyszín közel egy hektáros területen fekszik és alkalmassá vált akár 200 fős rendezvények vagy kb. 160 fős lakodalmak lebonyolítására, nyári gyermektáborok megvalósítására, színesítve számtalan programelemmel. 2015-ben épült meg, egy középkori várat imitáló építmény, tornyokkal, melyben évente három kiemelt rendezvényt szervez, Húsvétkor, Pünkösdkor és az őszi időszakban. Van lehetőség lovagoltatásra, íjászkodásra, a gyerekek akár várvédők vagy boszorkányok is lehetnek, beöltözve teljes felszerelésbe, páncélban, sisakban. Lehetőség van egy középkori utazásra, mely különleges kikapcsolódást jelent. A birtok Állatos udvarral és állatsimogatóval is rendelkezik, ahol lovak, pónik, juhok, kecskék, mosómedvék, ormányos medvék, teknősök, pávák, különböző fácánok, és persze cicák és kutyák is élnek. Szóval az élmény garantált.

Szini előadások megtartása is lehetséges, egy pajta színház keretében, melyet amatőr színtársulatok előszeretettel használnak. Mindezt a közelmúltban kiegészítette, a LEADER forrásból megvalósított fejlesztés, melynek keretében, több mint 4 millió Ft-ból, 20 db nagyméretű faasztal, 40 db pad, hangfalak, mikrofonok, keverőpult és pénztárgép került beszerzésre. Orsolya jelenleg már a júliusi gyermektáborok szervezésével foglalkozik és gyermekcsoportokat fogad, aki osztálykirándulás keretében keresik fel a Várbirtokot, így élményekkel telve térhetnek haza.

Tanyából Várbirtok, mely középkori hangulatával, alkalmassá vált gyermekcsoportok, osztályok egész napos fogadására, illetve céges és családi rendezvények megtartására, kikapcsolódást nyújtva minden résztvevőnek.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó:  Benkő Zsolt