Villányi világszínvonal: Kövesdi Zsófia kapta az Év Nemzetközi Női Borásza címet

majort
2023. 06. 15., cs – 10:37

Németország legnagyobb internetes borértékelő portálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. A német szakportál évente több, mint 10 ezer tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. Németország ráadásul a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca.

Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Újból bebizonyítja, hogy Magyarországnak mind a terroir, mind a borászszakma felkészültsége szempontjából a világ borászati élvonalában helye van. A Concours Mondial de Bruxelles 2021 versenyen elért világelsőségünk megnyitotta számunkra és Villány számára azt az utat, melyet most folyamatosan szélesítünk – írta a borászat közleménye.

Még értékesebbé teszi ezt a díjat a selection-online.de vonatkozó megjegyzése: a 2023-as versenyen 3 borásznő is 91,5 feletti átlagpontszámmal végzett (minimum 5 tételt kellett mindenkinek beküldenie).

Közülük is a legmagasabb átlagot Kövesdi Zsófia érte el. Tehát a legjobbak közül is kimagasló szakmai hozzáértést tükröz, amely egy kiváló birtok – menedzselés mellet külön kategóriába helyezi mind Zsófiát, mind a Jammertal Borbirtokot – írta a borászat blogja.

Az értékelt borok minimum 4 különböző stílusú szőlőtípusból (Bordeaux, Rhone – vidék és Burgundia kékszőlői, valamint Burgundia chardonnay-ja) készültek. Ez mutatja, hogy Zsófia a borászat teljes skáláján világszínvonalút képes alkotni.

Így fogadta Kövesdi Zsófia az elismerést

A villányi borvidéket a Kelet Bordeaux-jaként emlegetik külföldön – írta a Velvet. Nem véletlen, hogy itt készült el az a vörösbor is, amelynek páratlansága meghozta az Év Nemzetközi Női Borásza címet a több Bordeaux-féle szőlőt is termesztő és felhasználó magyar borásznőnek, Kövesdi Zsófiának. A 110 hektáros Jammertal Borbirtok területének 85 százalékán Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot terem, a fennmaradó földrészen pedig Blaufränkisch, Pinot Noir és Syrah.

„Időről időre fehérszőlőt is vásárolunk, hogy szélesítsük a portfóliónkat és különböző, kis kiszerelésű elit tételeket is előállítsunk” – mondta a selection-online.de szaklapnak Kövesdi, aki élete első üveg borát 2019-ben palackozta, miután a budapesti Corvinus Egyetemen szőlőművelésből diplomázott, majd Franciaországban és Portugáliában járt mesterkurzusra.

 „A program egyik legnagyobb előnye az volt, hogy öt különböző ország borászati egyetemei szervezték” – árulta el a szakember, aki az iskola elvégzése óta nagyjából 2 millió üveg bort gyártott.

A szőlőtermesztés és borkészítés során Kövesdi nem csak a hagyományokra és a termőhely adottságaira fókuszál, hanem saját stílusát és preferenciáit is előtérbe helyezi.

„A legfontosabb tényező persze a piaci kereslet, ami néha megköti a kezemet. Szerencsére ezt kihívásként és nem problémaként élem meg. Ezek a borok megőrzik a szerkezetüket és stílusukat, miközben tele vannak energiával és frissességgel” – mutatott rá a főborász, aki szerint innen is van hova fejlődni.

 „Nem akarok abba a hibába esni, hogy elhitetem magammal: mindent tudok. Fejlődni szeretnék, és továbbra is prémium borokat készíteni.”

 

Forrás: Margó
Fotó: OTS