Somogyország büszkeségei

majort
2023. 06. 18., v – 12:20

A Somogy Vármegyei Önkormányzat 2004 óta egyedülálló módon díjazza a somogyi értékeket. A közelmúltban kötetbe gyűjtötte a vármegye, népszerűbb nevén Somogyország kincseit. A könyv azon értékeket mutatja be, melyeket Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címmel, illetve Somogyi Érték díjjal ismert el a vármegye közgyűlése.

Az Örökségünk – Somogyország Kincse címmel az olyan épített és természetes környezeti, kulturális értékek létrehozása, feltárása, megóvása, illetve közkinccsé tétele ismerhető el, amelyek magánszemélyek, jogi személyek és közösségeik tevékenységével jöttek létre, valamint a somogyi emberek találékonyságát, hozzáértését, hagyományait mutatják.

Ezekre ugyanis méltán lehet mindenki büszke a vármegyében, hiszen hozzájárulnak az új nemzedékek somogyi hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

A díjazott értékek minden év első napjaiban, az ünnepi vármegyehéten részesülnek a kitüntető címben. A címbirtokos értékek automatikusan a Somogy Megyei Értéktár részévé válnak. „[…] vadban gazdag erdeink, kiváló boraink, messze földön híres gyógyfürdőink, kulturális és gasztronómiai hagyományaink valódi kincsei nemzetünknek.

A Zselic szelíd lankái, a Dráva mente és Belső-Somogy gyönyörű tájai igazi otthona a kikapcsolódásra váró családoknak, turistáknak.

Ám nem mehetünk el szó nélkül a somogyi táj, a somogyi élet szépségeit hangsúlyozó alkotások sokasága mellett sem. Csokonai, Berzsenyi, Fekete István, Takáts Gyula, Fésüs Éva vagy éppen Rippl-Rónai és Kunffy vitték jó hírét Somogynak, keltették fel figyelmét a nagyközönségnek […]” – fogalmaz ajánlójában Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A Csengei Ágota összeállításával készült könyvben megismerhetjük a vármegye történelmét is, kezdve az 1498-ban II. Ulászló királytól kapott, megyecímert adományozó és egyben pecséthasználatot is megengedő címeres levéltől. Bemutat jó néhányat az épített örökség remekeiből is, például Kaposvár történelmi városközpontját, a Szennai Skanzent, valamint a vármegyei és városi könyvtárat. Bepillantást nyerhetünk olyan jeles személyiségek életművébe, mint a nemzetközileg is elismert Kassai Lajos vagy Szász Endre. A vármegye híres természeti kincsei közül pedig említésre kerül a nemzetközi viszonylatban is alacsony fényszennyezettségű Zselici Csillagoségbolt-park, a zselici erdők és a somogyi vadállomány.

A 181 értéket felvonultató felsorolás persze közel sem teljes, hiszen egyetlen könyv terjedelme sem alkalmas arra, hogy bemutassa a térséget jellemző gazdag értékek rendkívül széles tárházát.

A szerzők indíttatása egyértelmű: „[…] bemutatni, megismertetni Somogyországot, felkelteni a figyelmet azokra az értékekre, melyekre mindig is büszkék voltak az itt élők.

Célunk, hogy minden kedves Olvasó ismerje meg e könyv által is kincseinket, hogy lapozgatását követően minél többen látogassanak el hozzánk, minél többen megtapasztalhassák a felejthetetlen somogyi vendégszeretetet.”

A nagyszerű képekkel illusztrált könyv kiváló olvasmány azoknak, akik szívesen ellátogatnának a térségbe, vagy csupán szeretnének ízelítőt kapni a somogyi csodákból.

 

Forrás: A Mi Erdőnk/ Kovácsné K. Z.
Fotó: Somogyország Kincsei