A Kárpát-medence ünnepe: a gazdák megélhetik az összetartozás érzését

majort
2023. 07. 01., szo – 09:04

A Kárpát-Medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) megalakulásának a 10. évfordulója alkalmából rendezvénysorozatot szervez a hétvégén. A nyitó eseményt péntekre hirdették Kárpát-medence ünnepe néven. Gyopároson rendezték meg a KEF ünnepi közgyűlését, ahova a 14 alapító és azóta csatlakozott szervezetek képviselőit várták.

Brlázs Róbert házigazdaként, a helyi gazdakör elnökeként úgy fogalmazott köszöntőjében, példás, amit a Kárpát-medencei gazdaszervezetekkel felépítettek. Akár mintaprojektnek is nevezhetik.

Az idén tízéves Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának jubileumi plenáris ülését Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának elnöke nyitotta meg az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpontban.

– Orosházán 10 éve új fejezetet nyitottunk a Kárpát-medencei magyar agrártársadalom történetében. 2013. májusában 14 alapítóval kezdetét vette egy hiánypótló építkezés. Horváth József alapító ötletgazdát köszönet illeti, aki az első lépéseket megtette. Sokan csatlakoztak, ők új színt hoztak a KEF működésébe és elvitték az alapítók üzenetét saját régióikba. Közös a cél: a Kárpát-medencei gazdatársadalom megőrzése és a kor kihívásaihoz való felemelése. Nem a vezetői, vagy az egyéni célok a fontosak, hanem a közösség. Az elkövetkező évek is a szorgalmat, az alázatot követelik meg tőlünk.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként, érdekképviseleti szervként koordinálja a KEF működését. Büszkék vagyunk arra, hogy 2010 óta olyan kormánya van hazánknak, amely egységes nemzetben gondolkodik, kiterjesztette a magyar állampolgárságot, olyan Alaptörvényt dolgozott ki, ami a nemzetpolitikát kiemelt célként kezeli. Ez a nemzeti szemlélet konkrét segítségnyújtásban, támogatások formájában is megnyilvánul - hangsúlyozta az elnök.

– Egy a történelmünk, azonos az elképzelésünk a nemzetet illetően. A KEF fóruma a problémák közös megbeszélésének, a megoldáskeresésnek. Nem volt hiábavaló a munka. A hálózat bővül, erősödik. Jó érzés megélni az összetartozást – zárta gondolatait az elnök.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Orosházára érkezve 2009-ig tekintett vissza, személyes élményeit idézte: – Nem tévesztettem dátumot. Tizennégy év után ebben a körben öröm újra találkozni. 2009-ben itt, Orosházán volt olyan konferencia, ahol frissen megválasztott európai parlamenti képviselőként én is jelen voltam. Akkor, ott merült fel az ötlet, a javaslat, hogy a remélt, 2010-es gyökeres politikai fordulatot követően, a határon átívelően, a Kárpát-medencei gazdák is szervezett keretek között találkozhassanak egymással. Ez egy boldog emlék számomra, hogy részese lehettem olyan gondolatnak, amiből gyakorlati megvalósítás is lett – mondta a politikus.

Visszatekintése során a 2010-ig terjedő időszak kapcsán úgy fogalmazott: akkoriban többnyire arról beszéltek, hogy csak hóbortos ember gondolja a jövőjét vidéken...

– 2010 után változott meg a gondolkodás és értünk el eredményeket. Európa legszigorúbb földtörvénye megszületett, megvédi a magyar földet. Megváltozott a gazdaellenes politika: közéleti, agrártámogatási és hétköznapi értelemben is. Legkomolyabb sikernek a magyar föld megvédését tartom, s azt, hogy a magyar kormány az EU-n belül az agrártámogatások élharcosa. A magyar költségvetésben idén 750 milliárdot ért el az agrártámogatások nagyságrendje, ebből már 386 milliárd forint eljutott a gazdálkodókhoz. Ez az európai támogatási rendszernek, valamint a magyar kormányzati döntéseknek köszönhető – hangsúlyozta a politikus.

Ötletből valóság

Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzeti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is Orosházán vendégeskedett pénteken: – Nem ismeretlen számomra ez a fórum. Földrajzilag is kiterjedt, politikailag is változatos környezetben egy szövetséget létrehozni, működtetni, komoly feladat. Nem képes minden jó ötlet szárba szökkenni. Ám a KEF sikeres utat járt be az Orosházi Gazdakörnek köszönhetően. Az ötletet támogató politikai háttér is követte.

– Elkötelezett kormányzat, benne az akkori vidékfejlesztési tárcával, nem ciklusokban, hanem stratégiában gondolkodott. Megerősítem: továbbra is elsőrendű célkitűzésnek tekintjük a nemzetpolitikai építkezést és ennek egyik legfontosabb pillérének látjuk a Kárpát-medencei gazdák együttműködését, támogatását, összefogását – hangsúlyozta Ökrös Oszkár.

 

Forrás: BEOL
Fotó: Für Henrik