Magyar Rapszódia

majort
2023. 07. 01., szo – 09:06

A dombóvári házaspár manufaktúrájában különleges ízű, kézzel készített, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó bonbonok, táblás-töltött csokoládék, trüffelek, pralinék készülnek. Specialitásuk a borokhoz „hangolt” bonbonok, fűszerezett mini táblák, melyek új dimenziókat nyitnak a borkóstolás világában.

Gábor Sándor feleségével 1982 óta foglalkozik egyedi csokoládé termékek készítésével, cukrászatuk mellett, Dombóváron. Kezdetben Húsvét illetve Karácsony idején készítettek csokoládé termékeket, majd áttértek a „puha” cukrászatra.

Sándor 2005-ben amerikai tanulmányútra indult, ahová nem tudott megfelelő magyar csokoládét vinni a vendéglátóinak, ekkor elhatározta, hogy készít egy csokoládét, magyar alapanyagokból készült pralinét. Főként díszdobozos változatban. A csomagolás Magyarországon készül és rehabilitációs intézetek segítenek a gyártásban.

Bon-bon készítése hozzáértők szerint a cukrászat csúcsa. Minden mester számára nagy feladat az ízek harmóniájának megteremtése. Ehhez szükség van ötletességre, fantáziára illetve az alapanyagok ismeretére. A kézműves bon-bon valódi csokoládéból és a legjobb alapanyagokból készül. Nem tartalmaz vegyi konzerválószert, növényi zsiradékot, csak nemes kakaóvajat.

Amerikában egy helyi üzletember megjegyezte, hogy neki mennyire kellemesek Liszt Ferenctől a Magyar Rapszódia dallamai. Ekkor elhatározta, hogy ezen a néven készít egy magas minőségű, a névadóhoz méltó terméket (fekete-fehér) az elegancia és a zongorabillentyűk színeinek felhasználásával. A kiválasztott alapanyagok Magyarország jellegzetes gyümölcseiből tevődnek össze. Ezek között szerepel a kajszibarack, szőlő, vadmeggy, kékszilva, dió, méz és pár csepp almapálinka. A magas minőséget a kézműves készítés, a kiválasztott jó alapanyagok és a megfelelő csomagolás biztosítja.

A 2008 óta készült termék az évek alatt több díjban is részesült. Ezek között szerepel: Kiváló Magyar Élelmiszer, Kézműves Magyar Remek, OMÉK Nagydíj, Kamarai Nívódíj, Magyar Termék Nagydíj, Régiós Innovációs Díj. Vevői között megtalálhatók a magyar és külföldi nagyvállalatok, követségek, minisztériumok.

Sándor elmondása szerint a pandémia korlátozásai miatt jelentős visszaesés következett be, de ennek ellenére készítik a termékeket, de kizárólag megrendelésre.

Vannak tematikus programjaik, ahol megkóstolhatók az alapanyagok illetve a kész termékek is. Jövőbeni céljaik között szerepel egy interaktív állandó műhely létrehozása, mivel meghívásos alapon most is tartanak bemutatókat, kóstolókat csoportok, cégek számára.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás