Civil Ház Maroslelén

majort
2023. 07. 02., v – 12:21

Maroslele Község közösségének is fontos feladata volt az elmúlt években, hogy a településkép szempontjából kiemelt, önkormányzati tulajdonú épületek megújításra kerüljenek, és hasznos funkcióval működjenek.

Maroslele Község életében is fontos szerephez jutnak, a különböző társadalmi tevékenységet végző civil szervezetek. Ezért fogalmazódott meg a települést irányítók fejében az a gondolat, hogy az egykori Jegyzői Házat átalakítva, felújítva, helyet biztosítanak a helytörténeti gyűjteménynek és lehetőséget adnak, a helyben működő civil szervezeteknek. Erről Drimba Tibor polgármester úr tájékoztatott, aki beszámolt a fejlesztési források megszerzéséről és az új Civil Ház működtetésének részleteiről.

Az egykori Jegyzői Ház, eredetileg Községházának épült, a XIX. század utolsó éveiben. Felújítására a Vidékfejlesztési Program biztosított lehetőséget, a Településképet meghatározó épületek fejlesztése (VP6-7.2.1-7.4.1.1-16) tárgyában. Akkor mintegy 45 millió Ft összköltséggel, több mint 27 millió Ft támogatással megvalósult a külső felújítás és az energetikai korszerűsítés, benne nyílászáró cserével és napelemes rendszer telepítéssel. Az épület belső rekonstrukciójára, a Magyar Falu Program adott alkalmat. A közel 40 millió Ft-os összköltségből, 25 millió Ft támogatással, az épület teljes belső felújítása megtörtént. A gáz kiváltásra került. De a legfontosabb lépés, azon hét civil szervezet támogatása, akik ingyenesen használhatják az épületet. Saját maguk szervezik a különböző rendezvényeket, programokat, az épület állandó jelleggel rendelkezésre áll, így ez komoly támogatást jelent minden érintett szervezetnek a Nyugdíjas Klubtól, a Művészeti, Ifjúsági Egyesületig.

A helyi civil szervezetek, közösségek működésének támogatása Maroslele Községben, egy új Civil Ház kialakításával biztos alapokra került, mely minden működő egyesületnek, alapítványnak kivételes lehetőséget biztosít, céljaik megvalósítása érdekében.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt