Gajgonya Levendula Farm

majort
2023. 07. 08., szo – 10:28

Van olyan vélemény, hogy a homoktalajú területeken nem él meg a levendula, nem érdemes vele foglalkozni. Ezt a tévhitet cáfolta meg, Király Roland, aki még 2016 novemberében telepített, egy 1000 m2-es területen, ipari levendulát, mégpedig Intermédia X hibridet, mindezt főleg a levendulaolaj előállítása érdekében.

„Szerelemgyerekként” jött létre a Balástya Község külterületén fekvő Gajgonya Levendula Farm, mely gondozását egy egész család végzi.

A levendulatermesztést - mely gyakorlatilag ökológiai körülmények között történik - főleg a szüret körüli teendőket, teljes családi összefogással végzik, hiszen kézi módszerrel történik a virágzat gyűjtése, aminek egy-két hét múlva itt az ideje. A levendulaolaj lepárlása, elkészítése mellett, levendulaszörpöt, vizet, illatzsákokat és buzogányokat készítenek. 2018-ban, a Nemzeti Szörp és Lekvár versenyen, a levendulaszörppel, ezüstérmet értek el, melyre nagyon büszkék. Az elkészített szörp tartósítószer, színezék és ízfokozómentes termék. Király Roland beszámolt arról is, hogy a covid járvány előtt kialakult értékesítési lehetőségeket nehéz visszaépíteni. Többek között még Tihanyban is megtalálható volt a levendulaolajuk és szörpjük. Szeged közelségét kihasználva, a termelői piacokon jelennek meg. Terveik között fejlesztések is szerepelnek, mivel konyhájukat és a szülői tanyát is modernizálni, fejleszteni kívánják. A Tanyafejlesztési Program adta lehetőséget korábban már sikerült kihasználni, de vannak tervek, a levendula termőterületének növelése, szálláshely kialakítás és a levendulához kapcsolódó programok megszervezésére is.

A levendula növény sok embert elvarázsol, ennek okán jött létre a Gajgonya Levendula Farm is, melynek termékei értékes bel tartalommal rendelkeznek, használatuk egészségünkre válik.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt