Fejlesztések gyarapítják Simontornyát

majort
2023. 07. 08., szo – 10:40

Több, már folyamatban lévő, avagy tervezett beruházás teszi még élhetőbbé és szebbé Simontornyát. A környezetvédelem és az energiatakarékosság egyaránt alapvető szempont.

Piac, több külterületi út, polgármesteri hivatal, várkörnyék, hulladékhasznosító telep, közvilágítás: csak néhány azokból a területekből, helyszínekből, melyek fejlesztése zajlik. A város több beruházásnak köszönhetően még élhetőbbé válik, nem is beszélve az arculatszépülésről. Mindezekről részletes áttekintést ad Torma József, a város polgármestere.

Jelenleg is több, különböző területeket érintő fejlesztés, beruházás zajlik a városban – adott tájékoztatást Torma József polgármester. A Vidékfejlesztési Programot két projekt fémjelzi. A helyi piac fejlesztésére önerővel együtt közel százmillió forintos forrás áll rendelkezésre. Ebből az összegből megújul a piac és környezete, de eszközök – teherautó, targonca, ládamosó, árusító faház, árusítóasztalok – beszerzésére is lehetőség nyílik. A beruházás várhatóan idén lezárul, hiszen már tart az építkezés, az eszközök nagy részének beszerzése is megtörtént. A külterületi utak fejlesztésére fordítható, közel százharmincmillió forintos forrásból a szőlőhegyen egy kettős célú – közlekedés, vízelvezetés –, vápás betonút építése, egy földút stabilizálása és egy, az iparterület megközelítését szolgáló út aszfaltozása valósul meg. A jelenleg befejező szakaszában lévő közbeszerzés lezárta után, várhatóan a nyár második felében elindulhat a kivitelezés.

– Két TOP Plusz pályázatunk is előkészítő szakaszban van – folytatta a város vezetője.

– A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére száznyolcmillió forintos támogatás áll a rendelkezésünkre. Ebből oldjuk meg az épület részleges hőszigetelését és nyílászárócseréjét, a régi, elavult gázkazánok cseréjét, az új hűtő-fűtő berendezés telepítését. A várkörnyék turisztikai fejlesztésére nettó kétszázharminchatmillió forint támogatás érkezett, így közel háromszázmillió forintos beruházást indíthattunk útjára. A projekt jelenleg az engedélyes tervezés fázisában van. Ha minden kedvezően alakul, akkor az egyik helyszínen egy huszonöt férőhelyes, elektromos töltőberendezéssel ellátott személyautó-parkoló, valamint egy nagyjából százharminc négyzetméteres fogadóépület építése kezdődhet meg. A másik helyszínen háromállásos busz- és egy tizenöt férőhelyes személyautó-parkolót alakíthatunk ki. A beruházáshoz egy jelentős, digitális technológián alapuló, a bemutatást segítő eszközbeszerzés is társul. Így a tervek szerint a legmodernebb technikával – VR-szemüveg, digitális freskó, animációs film – mutatjuk be a várat és korszakait. A beruházás az ökológiai szemlélet jegyében készül, így a környezetbarát technológiák mellett a zöldarculat kialakítása meghatározó elem lesz.

A jelentős fejlesztések sorát gyarapítja az a zöldhulladékés építési (bontási)-hulladékhasznosító telep, melynek létesítésére a kormány Gazdaságélénkítő Programja keretében a város kétszázmillió forint támogatást nyert. A beruházás a volt bőrgyár területén, a kármentesítéskor kialakított és később az önkormányzatnak átadott telephelyen valósul meg. Már a helyszínen található egy hídmérleg és egy irodakonténer, hamarosan kiépül a csurgalékvíz-tározó és a kezelőtér, megtörténik a takarásos komposztálási technológia telepítése. A hatósági engedélyek megszerzése után kezdődik meg a próbaüzem. A beruházás eredményeképpen a településen és a környéken keletkező zöld- és építési hulladékok újrahasznosítása helyben lesz lehetséges. A komposztálás folyamatában a virágföld minőségi előállítása a cél. A keletkezett alapanyagokat – ágyazati zúzalék, komposzt – az önkormányzati beruházásoknál, illetve a saját kertészetben, közterületeken használják fel, de a város értékesítést is tervez. A projekthez kapcsolódó eszközbeszerzés lehetővé tette a technológia fontos elemét adó, nagy értékű kalapácsos aprítógép megvásárlását. Egy kotró-rakodó és egy gépi rosta beszerzése még hátravan, ehhez mintegy hatvanmillió forintos kiegészítő támogatásra lenne szükség, a kérés már a Belügyminisztérium asztalán van.

Az önkormányzat tavaly saját forrásból több, energiahatékonyságot növelő beruházást indított el. Négy intézménynél folyamatban van a napelemes rendszerek telepítése, de szintén több középületnél födém- és homlokzati hőszigetelések valósultak meg. A legjelentősebb változást az elavult közvilágítás korszerűsítése jelenti. Több mint nyolcvanmillió forintos beruházás keretében még idén megtörténik közel hatszázötven darab, nagy fogyasztású lámpatest cseréje. A most zajló első ütemben több mint ötszáz LED-világítótest felszerelését végezték el a szakemberek. A legalább ötvenszázalékos energiamegtakarítást eredményező lámpák fényerőssége szabályozható. Így éjszaka tizenegy és hajnali négy óra között a csökkentett fényerő további energiamegtakarítást eredményez. Mindez létfontosságú, hiszen tavalyelőtt a közvilágítás közel nyolcmillió forintos energiaköltsége idén negyvenmillió forintra nőtt.

 

Forrás: Tolnai Népújság
Fotó: Wikipédia