Első alkalommal választották meg Fejér Vármegye Borát

majort
2023. 07. 09., v – 07:43

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal került meghirdetésre ebben az esztendőben a Fejér Vármegye Bora verseny. A rangos megmérettetés eredményhirdetését a Vármegyeházán tartották.

A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend és a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend rendezésében került sor a Fejér Vármegye Bora versenyre májusban, melyen első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal a Fejér Vármegye Bora címről is döntöttek. A versenyről és annak eredményéről a Vármegyeházán számolt be Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere és Turcsányi Sándorné Mariann, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend elnök-nagymestere.

A Fejér Vármegye Bora versenyre 35 termelő 101 borral nevezett – 67 fehér, 18 rozé és 16 vörös bort értékeltek a bírák.

Fejér Vármegye Bora 2023-ban a Paulus Borház Paulus Selection Ezerjó bora lett. A verseny legjobb fehérbora a Paulus Borház jégbora, a legjobb rozé a Geszler Családi Pincészet gyöngyöző rozéja, a legjobb vörösbor az Etyeki Kúria pinot noir-ja, a legjobb pezsgő pedig az agárdi Csóbor Pincészet Chardonnay pezsgője.

„Borászati hagyományaink Magyarország nemzeti örökségének részét képezik, és mint ilyet, őriznünk és ápolnunk kell. Egy hiátus szerettünk volna pótolni a vármegye bora verseny meghirdetésével, melyet ezután minden esztendőben megrendezünk majd” – mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki hozzátette: a címet egy éven keresztül, a következő versenyig viselheti majd a termelő, abban az esztendőben pedig a nyertes bor lesz a vármegyei önkormányzat hivatalos bora. Dr. Molnár Krisztián gratulált a díjazottaknak, és kérte őket, kiváló boraikkal vigyék jó hírét országszerte vármegyénknek.

Törő Gábor országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan minőségi fejlődésen mentek keresztül a vármegye borai, hogy méltán lehetünk büszkék rájuk, a Fejér Vármegye Bora verseny pedig kiváló promóciós lehetőség és ösztönző erő a borászok számára.

Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta: évek óta beszélgettek Dinnyés Ferenc nagymesterrel és elődeivel arról, hogy el kellene indítani egy hasonló kezdeményezést. Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy ez most megvalósult, és köszönetet mondott a vármegye önkormányzatának a befogadó hozzáállásáért, valamint a vármegye borászainak a nagyszerű munkájukért.

Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere hozzátette: azért is szükség van a borversenyekre, mert a borászok számára egyrészt jó  visszajelzés az elért eredmény, másrészt egy-egy ilyen neves verseny rangot ad boraiknak. A Fejér Vármegye Bora idei versenyére kiváló borokat neveztek, melyet jól mutat az is, hogy az egy „nagy arany” mellett 26 aranyérem, és 53 ezüst minősítés született. A nagymester hozzátette: a nagyközönség a Királyi Napokhoz kapcsolódóan augusztus 19-én megrendezésre kerülő borrendi programon kóstolhatja majd meg a nyertes borokat.

Forrás: fejer.hu

Fotó: fejer.hu