Egy évtized levendula

majort
2023. 07. 16., v – 15:20

A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.

A mezőgazdasággal kapcsolatos munka közel sem volt ismeretlen számára, hiszen a végzettségének megfelelően egész életében agrárterületen dolgozott előtte, akárcsak a férje.

– A keszthelyi Georgikon Karon végeztem 2005-ben, állattenyésztés szakirányon. Zala megyében, a szlovén határ közelében élünk férjemmel és kislányommal, Csömödéren. Közel tíz évig az agrár-szakigazgatásban dolgoztam, ellenőr és falugazdász is voltam – kezdte a bemutatkozást. – Hat éve vagyok gazdálkodó.

Mezőgazdasági vállalkozásaink gazdálkodással, földdel és támogatásokkal kapcsolatos adminisztrálását végzem vagy koordinálom.

A saját gazdaságomban levendulát termesztek, valamint rét- és legelőgazdálkodást folytatok, hortobágyi racka juhokat tartok. Férjem, Krisztián és édesapja közösen igazgatják 900 hektáros csömödéri központú gazdaságunkat, ami főleg hagyományos szántóföldi növényeket termeszt.

Milyen megfontolásból kezdett el levendulát termeszteni. Mit érdemes tudni az ültetvényről?

– A nagyüzemi mezőgazdaságot megismerve valamilyen fenntartható irányt kerestem, ami kis terület művelésével is jövedelmet termel. A levendulára esett a választásom. Próbaként telepítettünk egy levendulalabirintust és egy 400 négyzetméteres ültetvényt, még 2014-ben. A próbaültetvény eredési eredményei alapján vettük a bátorságot, hogy nagyobb terület telepítésébe is belevágjunk.

A Fiatal gazda-pályázat támogatásával 2,5 hektár francia levendulát telepítettünk 2016-ban Csömödéren.

Eddig fenntartottuk ezt a területet, de idén ősszel összevonjuk a két táblánkat, 1,5 hektárra csökkentjük az ültetvény méretét a könnyebb gondozás érdekében.

Mennyi munkát és odafigyelést igényel egy levendulaültetvény gondozása?

– Akinek csak néhány bokra van, annak nincs sok feladata a levendulával. Az ültetésekor érdemes szem előtt tartani néhány dolgot. Nagyon fényigényes növény, félárnyékban nem fog szépen fejlődni. Azonkívül nagyon kötött, agyagos és víznyomásos talajba ne ültessük. Nyáron ne metsszük a fás részeit, mert a nyári hőség nagyon megviseli a növényeket. Ősszel vagy tavasszal érdemes erőteljesebben visszavágni, formázni a levendulabokrokat, de akkor sem a talajszintig. Azért kell visszavágni, hogy ne kopaszodjanak fel és sok új virágzó hajtást hozzanak.

Az ültetvényünkben az első néhány év után hagytuk a sorközöket begyepesedni. Emiatt tavasztól őszig folyamatos munka a fűnyírás és a gyomlálás

Mi tavasszal, legkésőbb április közepéig metsszük a levendulabokrokat, július elején pedig a betakarítás a fő munkálat.

Mit kell tudni magáról levenduláról? Pontosabban, mire lehet használni

– A levendula a citromfű, a zsálya, a borsmenta és a kakukkfű rokona. Története szinte egyidős az emberiségével, több mint 2500 éve használjuk gyógynövényként. Az egyik legsokoldalúbban és legváltozatosabban használható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európában a rómaiak terjesztették el. Ez a finom illatú növény az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is ebből ered: a lavare annyit tesz, hogy mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővíz illatosítására, szappant készítettek belőle, de még száraz virágait a földre szórva is illatosítottak vele.

A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó erőket, a rontó szellemeket.

Ezt a hatást is a levendula erős illatának tulajdonították. Egyes 13–14. századi feljegyzések azt írják, hogy aki bőségesen átitatta kesztyűjét levendulaolajjal, azt kisebb eséllyel fertőzte meg a pestis.

Ókori görög, római és karthágói leletek arról tanúskodnak, hogy a fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulás vízben. Egyiptomban a balzsamozáshoz használták, Angliában csuklóra kötözve viselték pestisjárvány idején.

Évszázadokon keresztül használták mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szert. Használták még rüh és moly ellen, ficamok és rovarcsípés gyógyítására, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula hasmenés, köhögés, fejfájás elleni gyógyszerként volt használatos, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként.

A levendula nagyon sok illóolajat tartalmaz, amit lepárlással lehet kinyerni belőle.

Virágját leszedve és csokorba kötve, vagy párnába töltve még mindig sok mindenre használják. Napjainkban kozmetikumok, mosó- és tisztítószerek népszerű összetevője.

Milyen levendulás termékeket készítenek és honnan veszik hozzájuk a recepteket? Mire javasolják használni őket?

– Bérlepárlással állítunk elő belőle illóolajat és virágvizet. Szárított levendulavirágot csak olyan mennyiségben készítünk, amennyire a saját termékeink alapanyagaként szükségünk van.

A szárított virágból szörpöt készítünk és levendulás linzert. A linzert egy régi családi recept alapján készítjük, a szörp alapreceptjét az interneten találtuk, azt finomítgattuk az évek során. Tavaly óta egyébként biominősítésű a levendulánk, a Bio Garancia Kft. tanúsítja az ültetvényt. A levendula illóolaja elsősorban nyugtató és fertőtlenítő hatásáról ismert. Aromaterápiában, masszázsolajokban és párologtatáshoz használhatjuk.

A levendulavíz kevésbé ismert, pedig ugyanazzal a jótékony hatással rendelkezik, mint az illóolajok, csak szelídebb formában. Így babák is használhatják.

A családunk mindennapjainak része a levendula. A levendulavíz nálunk mindig ott van a fürdőszobában, hajápolásra, nyáron testpermetként használjuk. Kisebb vágásokat, horzsolásokat gyorsan begyógyít fertőtlenítő hatásának köszönhetően, és nem csíp. Az illóolajat rovarcsípésre kenjük, egyrészt, mert csillapítja a viszketést, és mert azt is fertőtleníti.

Hol sajátították el a termékkészítés munkafolyamatait és melyik terméküket kedvelik a legjobban a vásárlók?

– A termesztéssel és a feldolgozással kapcsolatos munkafolyamatok többségét munka közben, a tapasztalataink alapján sajátítottuk el. Azonkívül rendszeresen megosztjuk a tapasztalatainkat a szepetneki levendulás barátainkkal, és más levendulatermesztőkkel is van lehetőségünk hasonlóra. Fontosak és hasznosak ezek a beszélgetések, amikor saját irányt keresünk a termelésben.

A legnépszerűbb termékünk a levendulaszörp és az illóolajjal töltött illatosító.

Levendulaszüretet is szoktak szervezni, közösségi programként. Úgy tudom, idén is lesz.

– A látogatóink számának alakulása alapján úgy tűnik, hogy a levenduladivat lecsengőben van. Vannak törzsvásárlóink és törzsvendégeink, akik évről évre visszatérnek, de már nem célunk, hogy minél több látogatót csábítsunk ide a nyári nyitva tartás alatt. A levendulaszüretet és a többi kísérőrendezvényt azért szervezzük, hogy megosszuk a sok értéket, amivel szerencsénk van gazdálkodni. Közösségépítő jelleggel szervezünk levendulássütemény-sütő versenyt, és az Arborea Naturkozmetikum márkával közösen kifejlesztett termékeinket is ekkor mutatjuk be.

Terveznek-e fejlesztést a levendula termesztésével vagy feldolgozásával kapcsolatban?

– Régi álmom, hogy egy legalább hetente egyszer nyitva tartó levendulaboltot nyissak Csömödéren, ami egyben műhelyként szolgálna. Az épületet már megvettük hozzá, de alapos felújításra szorul. A termőterület csökkentésével pedig tömörebb állományt hozunk létre, ami egyrészt látványosabb, másrészt könnyebb lesz gondozni.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/ Bella Huba
Fotó: Bella Huba