Terjed a boszorkányság!

majort
2023. 08. 11., p – 11:38

Régóta tudjuk, hogy az ősgyepeken vagy ártéri réteken nem csak legeltetni, kaszálni lehet, hanem gyógynövények és füvek gyűjtése is végezhető. De már elfelejtettük ezt a gyakorlatot és tudást. Hajduné Varga Judit fitoterapeuta rendelkezik azzal a tapasztalattal, sőt még többel, mint amit elődeink is alkalmaztak.

A legendák szerint, a varázslók és boszorkányok rendelkeztek azzal a tudással, hogy növényekből főzeteket, cseppeket, kivonatokat készítve, akár mérget vagy éppenséggel szerelmi bájitalt készítsenek. A Szeged-Szőregen élő, Hajduné Varga Judit mai, modern „boszorkányként”, fitoterapeuta végzettséggel és több éves gyógyszertári szakasszisztensi gyakorlattal, sok ember mindennapi panaszaira tud és ismer természetes orvosságot.

Több mint húsz éve, hogy halotta a Nagyéri füves ember előadását, mely alkalommal tudta, hogy gyógynövényekkel szeretne foglalkozni. 2020 óta főállású őstermelőként végzi tevékenységét, melynek keretében a gyógynövények egészségünkre gyakorolt hatását alkalmazza, szirupok, olajok és tinktúrák készítésekor. 30 féle növényt gyűjt a természetes élőhelyéről, orbáncfüvet a Bükkből, a Homokhátság, ártéri, és pusztai gyepek őshonos növényeit, illetve saját kertjében nevel számos gyógynövényt. Büszke arra, hogy segíteni tud a „bajokon” legyen az alvászavar, idegesség, fejfájás, nőgyógyászati panaszok, vagy nyáron allergia, télen felső légúti panaszok.

A mai modern orvoslás és gyógyszer használat mellett, van létjogosultsága az alternatív gyógyászatnak is. A saját allergiás betegségét is hatásosan kezelte. Az általa használt gyógynövényekből készült termékek sok esetben nemcsak a tüneteket szüntetik meg, hanem bizonyos esetekben hatásosak a betegség gyógyítására. A készítmények tartósítószer és színezékmentesek. Persze ne várjunk állandó, gyógyszergyári hatóanyag tartalmat, a hatóanyag tartalom gyűjtésről-gyűjtésre változhat, de így nem is szokik hozzá a használó szervezete. Judit a személyes találkozások és ajánlás híve, ezért előnyben részesíti, a helyi kézműves piacon való értékesítést. Mára már sokan keresik föl és gyakorlatilag néhány kivételtől eltekintve, sokféle panaszra ismer, természetes megoldást.

Sokszor nem is gondoljuk, hogy panaszainkra a fejünk fölött és a lábunk alatt van a kulcs, mely természetes módon egészíti ki vagy helyettesíti, a modern orvoslás és gyógyszerek hatását.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Hajdúné Varga Judit, https://www.boszorkanysziget.hu/