Kiskosár Kézműves Kisbolt

majort
2023. 08. 12., szo – 06:57

Csizmadia Ildikó végzettségét tekintve agrármérnök. Nagyon szeret kirándulni, ezek alkalmával hazai értékmegőrző helyekre ellátogatni. Mindig, mindenhol keresi azokat a helyszíneket, ahol kézművesek termékeit megismerheti, szívesen kilátogat a termelői piacokra, mert számára élményt, kikapcsolódást nyújtanak.

A kézműves termékeket árusító kisbolt létrehozásának ötlete egyrészt ebből adódott, másrészt agrár szakirányú végzettsége, munkahelyi kapcsolatai révén egyre közelebb kerülhetett kistermelőkhöz, őstermelőkhöz, akik segítséget nyújtottak neki abban, hogy közelebbről betekintést nyerhessen a kézműves élelmiszerek és ajándéktárgyak előállításával kapcsolatos tevékenységekbe. Mindemellett a kézműves ajándék és dísztárgyak készítését szívügyének tekinti, mivel szabadidejében ő magam is készít ilyen jellegű dísztárgyakat. Ezekből több darab is helyet talál magának a létrehozott kisboltja polcain.

Egy vállalkozás létrehozás évek óta a tervei közt szerepelt és mivel mindig is vonzotta a kézműves világ, 2022 tavaszára beérett az elképzelés, hogy mi lenne, ha olyan boltot nyitna, amelyben termelői élelmiszerek és kézműves ajándéktárgyak egyaránt vannak. Döntést hozott, hogy az élete 180 fokos fordulatot vesz, vállalkozóvá kell váljon. Nagyon félt a változástól, de nagyon akarta is, csak az nyugtatta meg, hogy mindvégig hitt benne sikerülni fog. Elkezdte maga köré gyűjteni a leendő partnereket, közben családja és barátai segítségével egy orosházi műemlék soron lévő kis helységnek elkezdték a felújítását, beszerezte az engedélyeket, közben teljesen új dolgokat tanult meg. Végül kialakult egy igazán jó partnerközösség, akikkel 2022. november 2-án elindította a vállalkozását. Elsőrendűnek tartja, hogy a bolt minél színesebb kínálattal rendelkezzen. Mára már több, mint 20 kézműves partner terméke megtalálható a kisboltja polcain. Minden partnerére büszke, közülük sokan, díjazott termékekkel, elismerésekkel rendelkeznek.

A nyitás óta folyamatosan próbálja fejleszteni vállalkozását és megmutatni, hogy milyen fontos szerepe van a magyar termékeknek, a helyi termelőknek az értékesítési láncok sorában. Nem csak a helyi termékeken van a hangsúly, de az egészségtudatos életmód kialakítására való lehetőségeket is előtérbe helyezi az árukészlet összeállítása során. A marketinget nagyon fontos tényezőnek tartja a vállalkozásában.  Ezért is döntött úgy, hogy benyújt egy pályázatot az idei év tavaszán meghirdetett Év boltja 2023 országos versenyre, Sarki kisbolt kategóriában, amelyben többkörös szakmai zsűrizést követően az Orosházi Kiskosár Kézműves Kisbolt kategóriagyőztes lett. Már a bolt nyitásával egy álom valósult meg számára, ez a díj lett a „hab a tortán” és egy visszajelzés, hogy termelő és kézműves partnereivel így, közös összefogásban jól csinálják, amit csinálnak. Felemelő érzés számára a helyi termelők termékeivel foglalkozni és tiszteletreméltó az az energia, amelyet a termelők és kézművesek belefektetnek egy termék előállításába. A kézműves élelmiszerek, tárgyak értéket teremtenek és ez őt is motiválja, hogy ebből a legtöbbet hozzák ki együtt, közösen. Már vannak olyan termékek a boltban, amelyek ételallergiákkal küzdők számára is megfelelnek, de folytatni szeretné a paletta bővítését, cukorbetegséggel küzdők számára is. Jövőbeli tervei között szerepelnek termékkóstolók, bemutatók megszervezése. Mindezek már nagyobb helyszínt követelnek meg, a bővülés az, ami egy későbbi álom, amely még várat magára.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert