Élet Bőszobon a Kuha tanyán

majort
2023. 08. 13., v – 09:45

A család 1985-ben vette meg a Kuha tanyát az akkori Tsz-től, rendkívül romos állapotban, szinte csak a falak voltak használhatók, amik a mai napig adják a régi kor hangulatát, érzését.

A család múltjáról, jelenéről és jövőjéről Kuha Lászlóval beszélgetünk, aki nagy örömmel meséli, hogy Budapestről mikor kiköltöztek 8 éves volt, azóta mennyi mindent tettek. Építkeztek, amire tíz évet szántak, de a mai napig építik, szépítik tanyájukat a Dunakanyar szívében Zebegény és Szob között.

A Kuha család mindig is állattartással foglalkozott, a génjeikben hordozzák azt, mivel a felmenők juhászok voltak. A kiköltözés is ebből adódott, hogy a nagyváros szívében nem tudtak ezzel a természet közeli érzéssel mit kezdeni, csak azt tudták, hogy vidékre kell menniük.

A teljesen önellátásra berendezkedett család először ezüst- és kék róka tartással foglalkozott, majd később átálltak a kecske tartásra. Jelenleg 7 tejelő marha, 20 kecske, 10 bika, néhány malac és minden féle szárnyas állat megtalálható gazdaságukban. Az állatokat szabadon tartják, a saját területükön. Igyekeznek maguk megtermelni minden takarmányt, de a különböző évjáratok miatt ez nem mindig sikerül. Fő bevételi forrásuk a tejtermékek készítése és értékesítése. Korábban foglalkoztak vendégasztalal és szállás kiadással, de sajnos a COVID hatása itt is érezhető volt és a szülők szépkorúvá válása miatt ma már csak a feldogozott termékek piacon és háznál való értékesítését tudják vállalni.

A tehéntejből szinte minden féle sajtot: aszaltparadicsom –bazsalikomos, kakukkfűves, chilis, medvehagymás, snidlinges, kapros változatot, és ordát készítenek. Kecsketejből sajtok készítéséhez anno nem lehetett kapni formákat, így azokat Kufstein-ből hozták, amit a mai napig használnak. Süteményeket is készítenek, amiket a saját alapanyagból állítanak elő; szilvalekváros hájast, sajtrúdat, pitéket, pogácsákat, linzer alapú és kalács alapú süteményeket formálnak nap, mint nap. A szilvalekvárt sütve készítik így lesz finom zamatos és édes.

Termékeiket a Nagymarosi és Váci püspöki termelői piacon értékesítik, de természetesen várják vendégeiket akár otthon is, hogy aki szeretné minden nap hozzá juthasson finomabbnál- finomabb portékáikhoz.

Kuha Tanya egy kis üdítő sziget a bőszobi patak mentén az erdőben. Csodálatos fás ligetek övezi, a marhák szálló illata, a rét rekreáló szépsége. Itt nem is lehet az ember ideges, a nyugalom a termékek kiegyensúlyozott izében is küllemében is megjelenik. Gazdálkodni így érdemes, összhangban a természettel.

A családi gazdaságról többet a https://kuha-tanya.gportal.hu/ oldalon olvashatnak.

 

Szerző: Fieszl Csaba
Fotó: Fieszl Csaba