III. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozó

majort
2023. 08. 15., k – 09:54

A Magyar Natúrpark Szövetség 2023. augusztus 23-án, Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum épületében szervezi meg a III. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozót.

A rendezvény elsődleges célja a natúrparkok szélesebb körű megismertetése országhatárainkon belül és egyúttal a natúrparki mozgalom kiterjesztése a Kárpát-medence egészére.

Natúrparki közösségek 25 éve léteznek hazánkban, és míg a Nemzeti Parkok a természetvédelem rendszerének állami szereplői, addig a natúrparkok a civil szférából, önkormányzatokból és lelkes önkéntesekből építkező, környezeti elvű vidékfejlesztési összefogások. Az állami szervezetrendszer és a natúrparkok együttműködése a közös célért, a fenntartható, élhető Magyarországért az elmúlt időszakban megerősödött.

Magyarországon a natúrparkok valójában különösen értékes jellegzetes tájegységeket jelentenek, ahol megszületett a helyben élőkben és dolgozókban az összefogás szándéka, és az állam által natúrparki címmel elismert szervezet keretein belül a természeti és épített örökség, a vidékfejlesztés, a környezeti nevelés valamint a tájba illő turizmus területén fejtenek ki társadalmilag hasznos tevékenységet. Ma Magyarország 9,7 %-a, településeink több mint 10 %-a érintett natúrparki összefogással. Jelenleg 17 címbirtokos natúrpark van Magyarországon.

A Magyar Natúrpark Szövetség a címbirtokossággal elismert natúrparkok országos érdekvédelmi és szakmai szervezete. Szövetségünk elkötelezett abban, hogy az átvett európai és az általunk kidolgozott hazai szakmai jó gyakorlatok alapján a natúrparki mozgalom kiterjeszthető legyen a Kárpát-medence egészére. Az MNSZ együttműködik számos állami, önkormányzati és civil szervezettel közös célok és érdekek mentén.

A Kárpát- medence  egy olyan földrajzi, vízrajzi és jelentős részben néprajzi egység, amelyet országhatárok sem tagolhatnak önálló részekre Ezen tevékenység a szomszédos országok érdekeit sem sérti, sőt megegyezik az összeurópai célokkal is. 2020 végén megalakult a Csallóköz Natúrpark, az első azonos szellemiségű határon túli szervezet és továbbiak szervezése is várható.

Az III. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozó egyszerre szolgálja natúrparkjaink társadalmasítását és a Kárpát-medencei mozgalom elindítását. A találkozó fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.

A Magyar Natúrpark Szövetség hisz benne, hogy „az ember beleszületik a tájba. S a szülőhaza, a táj szeretete végigkíséri egész életén”.

Szeretettel várják a szervezők az érdeklődőkett 2023. augusztus 23. 10 órai kezdettel a találkozóra!

Regisztráció: https://naturparkok.hu/regisztracio/

 

Forrás: Magyar Natúrpark Szövetség
Fotó: Magyar Natúrpark Szövetség