Formázott Művészet: Egy kézműves családi vállalkozás kreatív termékei

majort
2023. 08. 16., sze – 09:34

2002 év végén egy családi döntés alapján elindult egy különleges családi vállalkozás, melyet a kerámia tárgyak iránti szeretet hajtott előre. A vállalkozás neve Csató Kerámia, mely a festői Szekszárd városában található. Itt a természet közelségében és a saját műhelyükben kézzel készítik az egyedülálló kerámia tárgyakat.

A választék lenyűgöző: főzőedények, sütőedények, készletek, tárolók, kaspók, dekorációs termékek egyaránt megtalálhatók, melyet a látogatók meg is vásárolhatnak.

A Csató Kerámia egy olyan történetet képvisel, mely 1974-ben kezdődött, amikor Csató József megkezdte munkáját a szekszárdi kerámiaüzemben. Az áruhordástól a máz keveréséig minden apró részletet megtanult az iparágban, és elkötelezett szakemberként szolgálta az üzem munkáját 1990-ig, majd 1990-től 2002-ig egy magánvállalkozónál kerámia házszámokat mázazott és égetett.

Az évek során azonban megszületett egy álma, hogy saját vállalkozást indítson. 2002 végén egy családi döntés után megalapította a Csat-Ker Bt-t. Pénz nélküli vállalkozásként, támogatás nélkül indultak útnak, és a kezdetek nem voltak könnyűek. A vállalkozásban Csató József mellett családja is aktív szerepet vállalt. Nagyobbik lánya, fia, és felesége is mind részt vettek vállalkozásban és közösen alkották meg a kerámia mesterműveket. Minden terméket saját kezükkel készítenek és jelenleg a munkafolyamatokat ketten látják el. Csató József felel a gyártási részért, ideértve a korongozást, öntést, mázazást és kemencézést. Lánczos-Csató Dóra pedig a fülezést, díszítést, tisztítást és áttöréseket végzi. A szükséges agyagot, masszát és mázat vásárolják, nem saját keverésűek.

A kerámiakészítés folyamata gondos munkát igényel, mely magába foglalja az agyag korongozását, esztergálását, fülezését és tisztítását. Ezután a termékeket 960 fokos kemencében égetik. Az égetést követően a terméket kiszedik, majd mázazzák. Általában zöld, színtelen, barna, fazekassárga és kék színekkel dolgoznak. A mázazás után újra kemencébe kerülnek és újabb égetésen mennek keresztül. Az elkészült termékeket gondosan papírba csomagolják, majd ládákba helyezik szállításra. Mivel a kerámia törékeny, a személyes átvételt részesítik előnyben. Egyedi termékek, nincs sorozatgyártás, ezért különböznek a hagyományos bolti termékektől.

A Csató Kerámia minden megrendelő egyedi elképzeléseit igyekeznek megvalósítani, ezzel különleges és személyre szabott tárgyakkal gazdagodhat a vásárló. Termékeiket megtekinthetik a Facebook oldalukon, valamint személyesen is elérhetőek és megvásárolhatók a 7100 Szekszárd Cinka-dűlő 10989/1 HRSZ címen található műhelyükben.

A vállalkozás jövőbeli tervei között szerepelnek a megszokott „Tök vásár” és „Karácsonyi vásár” mellett kézműves foglalkozások, melyeket a nemrégiben kibővült műhely nyitott teraszán tartanának és ünnepek közeledtével. A foglalkozásokra szeretettel várnak minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy részesei lehessenek ennek a különleges kerámia világnak. A vállalkozás célja, hogy továbbra is magával ragadó kerámia mesterművekkel örvendeztesse meg a látogatókat, és ezt a hagyományőrző kézművességet továbbra is éltesse, támogassa.

Az elkötelezettség, a gondosság, és a szeretet minden egyes termékben megjelenik, ami garantálja a tartósságot és az esztétikumot. A minőségi kerámiák látványa egyedülálló élményt nyújtanak. A Csató Kerámia varázslatos kínálata egyedivé teheti otthonát, melyet a természet ihletett és a család szeretete átitat.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: facebook.com/csatkerbt