Pályázat segítségével bővült az Igmándi Sajtműhely eszközparkja

majort
2023. 08. 27., v – 08:36

Nagy örömmel számolt be arról az Igmándi Sajtműhely, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett - Induló és működő mikrovállalkozások fejlesztése című felhívás alapján sikeres pályázatot nyújtottak be "Tejtermékgyártó eszközpark bővítése, állattartáshoz kapcsolódó munkagép beszerzés" címmel.

A látogatók részéről mindig nagy népszerűségnek örvend a legelő tehenek látványa, a természetközeli tartásmód. A gazdaságuk kiemelten fontos feladata, hogy ennek fényében mutassák be a "legelőtől a tányérig" tartó gyártási tevékenységét. Céljuk a helyben megtermelt tejet, helyben feldolgozva, helyben értékesíteni, kiváló termékek formájában.

Az Igmándi Sajtműhely - Szabó Ildikó őstermelő - 12,9 millió Ft összegű támogatásban részesült a 3352285417 sz. projekt keretében, amelynek köszönhetően olyan minőségi tejtermékgyártó eszközöket sikerült beszerezniük, amelyek segítségével a jövőben bővíthetik termékpalettájukat, pl. a tejszín, vaj, tejföl, kézműves sajtféleségek. Így például tejszeparátor, vajköpülő, gázzsámoly mind a minőségi termékgyártás elengedhetetlen része.  A csúszókormányzású rakodógép pedig megkönnyíti az állattartó telephez tartozó anyagok pl. széna, szalma, trágya manipulálását.

A sikeres pályázati fejlesztéseinknek köszönhetően szakmai rendezvényeket is tarthatnak, ahol modern körülmények között és méltó környezetben fogadhatják az érdeklődőket.

Legutóbb a Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tejipari technikus, tejtermék készítő képzésben résztvevő tanulói jártak náluk. A program szerint bemutatták a gazdaságot a tanulóknak. Az újonnan beszerzett gépeket munka közben is láthatták a fiatalok, így gyakorlati élményeket is szerezhettek. A termékkostolón túl műhelymunkával is gazdagították a programot, ahol testközelből ismerhették meg a tejfeldolgozás különböző fázisait.

 

Szerző: Nagy Tamás
Fotó: Facebook/ Igmándi Sajtműhely