Szőlőmustrát tartottak Pusztaszentlászlón

majort
2023. 09. 04., h – 09:50

Egy zártkert megmaradásának, életben tartásának egyik legfontosabb feltétele, hogy legyenek olyan fiatal gazdálkodók, akik fantáziát látnak a szőlőművelésben. Ezért is döntött úgy a pusztaszentlászlói Újhegy Borbarátok Egyesülete, hogy a hagyományos szőlőmustráján egy 16 és egy 18 éves fiatalember által művelt birtokot is bemutat az érdeklődőknek.

Tóth Máté és Kiss Bence unokatestvérek, s nagyapjuk birtokát gondozzák a Magyar Agrártudományi Egyetem Georgikon kampuszán növényorvosként végzett Farkas Ákos szakmai útmutatásai alapján, de az operatív tevékenység kizárólagosan a két fiatalemberé. A déli fekvésű, 2500 négyzetméteres ültetvényen olaszrizling, szürkebarát és rajnai rizling található. 

- Nem véletlenül állítjuk őket a fókuszba az idei, immár tizenegyedik szőlőmustránkon, hiszen nagyon büszkék vagyunk rájuk – mondta Kaj István, a település polgármestere, a civil szervezet elnöke. – Az, amit ők önként vállaltak, egybemutat az egyesületünk egyik fő célkitűzésével, a szőlőművelés modern technológiájának elterjedésével. 

Kaj István hozzátette: az idei szőlőmustrán négy helyszínt mutattak meg a közel száz vendégüknek, akiknek zöme a partnerszervezeteik tagságából adódott össze. A program során volt birtokszemle és borkóstoló, bemutatták a legújabb fejlesztéseiket, valamint azokat a turisztikai attrakciókat – például az egyesületi pincét, ahol egy fröccsterasz kialakítása van folyamatban, a boronapincét, valamint az újhegyi kilátót –, amelyek egy másik fontos cél, a borturizmus fellendítésének fontos eszközei.

 

Forrás: ZAOL
Fotó: Gyuricza Ferenc