Gabóca Sajtműhely

majort
2023. 09. 07., cs – 08:39

Csontos Jánosné kistermelő Gyulán, egy városszéli tanyán él. Itt igazgatja, működteti családjával közösen a Gabóca Sajtműhelyt. 2007-ben kezdtek tejelő szarvasmarhával, majd sajtkészítéssel foglalkozni, egy magyartarka tehénnel kezdtek, aztán megmaradt a szaporulat és vásároltak hozzá tehenet is, igy ma tíz tehén tejét dolgozzák fel.

Magyartarka, illetve jersey fajtájú teheneik vannak, télen kötött tartásban istállóban, tavasztól késő őszig a legelőn tarják őket. Férje és lánya gondozzák az állatokat, ő a tejfeldolgozást végzi a családi munkamegosztásban. A szó legszorosabb értelmében kézművesen, hiszen nincs gépesítve a kis tejműhely.

Kis mennyiségben, de magas minőségben, hetente 10-15 féle terméket készítenek, sajtjaik országos versenyeken kiváló minősítést szereztek. Nagyon fontosnak tartják a magas minőséget, amihez elengedhetetlen az állatok jóléte, azt vallják, jó minőségű tejet csak boldog tehenektől kaphatnak. Termékeiket egy helyi kosárközösségben (Körös Kosár) értékesítik, illetve hetente egyszer a tanyájukon lehet megvásárolni, piacra nem járnak, otthonról elkel minden termékük. Lehetőség van ilyenkor az állataikat is megnézni, kicsit bekukkantani a tanyasi életbe. Sok kisgyermekes család jár hozzájuk, bocit, bárányt, kecskét simogatni. Szeretnék ebben az irányban is fejleszteni, hiszen nagyon sok kisgyermek itt lát előszőr szamarat, tehenet, malacot, pávát...

Egyelőre saját erőből fejlesztik a gazdaságot, de nagy szükségük lenne némi támogatásra, pályázatra, sajnos eddig nem tudtak sikeresen pályázni. Nincs traktorjuk, egyéb erőgépük bálát mozgatni, trágyát hordani, kézi erővel történik minden a gazdaságukban. Nehéz munka, de mindhárman kiveszik a részüket belőle. Lányuk idővel átveszi a gazdaságot, remélik addigra tudnak fejlődni, gépparkban, a sajtkonyha technologiájában, ami kicsit megkönnyíti a munkát majd a számára. Arra viszont ügyelnek, hogy ne veszítsék el kézműves jellegüket a termékeik, hiszen ez nagyon fontos nekik és a vásárlóiknak is. Szívük, lelkük benne van ebben a kicsi gazdaságban, állataik pedig szeretetben, nyugalomban élnek igényeiknek megfelelően, természetes közegükben. Bíznak a jövőben, hogy a kistermelői, kézműves, egészséges termékek felértékelődnek és széles körben elérhetővé válnak mindenki számára. Ők készen állnak erre a változásra!

A jövőt illetően az agroturizmus felé szeretnének nyitni, mivel a tanyasi vendéglátás is nagyon közel áll a szívükhöz és szeretnék megmutatni, hogy a termelőtől a vásárló asztaláig ennél rövidebb út már nem is lehetne. Egy helyen a termelés a feldolgozás és a falusi vendégasztal keretein belül a kostolás, és a vásárlás. Remélhetőleg az új támogatások, pályázatok nekik is segítenek majd megvalósítani a terveiket, hogy a következő generációnak kicsivel könnyebb legyen a tanyasi élet!

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert