Megnyitotta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

majort
2023. 09. 08., p – 09:58

„Az üzletben nincs barátság, de bizalom nélkül nincs üzlet” – emlékeztetett Feldman Zsolt a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitó ünnepségén. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a bizalmi tőke újraépítése az egyik legfontosabb feladat a magyar agráriumban.

Kiemelte, hogy a háború két oldalról is présbe fogja a hazai növénytermesztőket. Egyrészt az energiahordozók, a műtrágya és egyéb inputanyagok áremelkedése, másrészt az Ukrajnából vámmentesen érkező mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek miatt. Feldman Zsolt emlékeztetett a kormány Romániával, Bulgáriával, Lengyelországgal és Szlovákiával közös eredményes fellépésére. Mint mondta, a szaktárca továbbra is elkötelezett a behozatali tilalom fenntartása és egy olyan uniós tranzittámogatás mellett, amely versenyképessé teheti az ukrán gabona vasúti szállítását a tengeri kikötők felé.

Bíznak abban, hogy rövidtávon konszolidálódnak az árak, de az ukrán mezőgazdasági jelenléttel, ami biztosan megváltoztatja az életünket, hosszú távon is számolni kell.

Emlékeztetett a kormányzati intézkedésekre, amelyek segítik a gazdálkodókat a nehézségek leküzdésében. Említette a betárolt termények ellenőrzését, az Agrár Széchenyi Kártyával elérhető kedvezményes hiteleket, a még jelenleg is tartó hitelmoratóriumot, a tervezett őszi előlegfizetést. Kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhárítsák az új támogatási rendszerben tapasztalt anomáliákat és az Államkincstár működése összhangba kerüljön a gazdák érdekeivel.  Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a talpon maradáshoz alkalmazkodásra is szükség van a gazdálkodók részéről.

Meg kell hozniuk azokat a döntéseket, amelyek ellenállóbbá, versenyképesebbé tehetik a működésüket, mint például a vetésszerkezet módosítása, alternatív értékesítési stratégiák és növénykultúrák bevezetése, diverzifikáció, vagy éppen a termeléstechnológiai fegyelem javítása. Kiemelte az együttműködés, a szövetkezés jelentőségét. Mint mondta, a kisebb gazdaságok is sikeresek lehetnek, de nem egyedül.

„Nem kell temetni a magyar növénytermesztést, de rózsaszínre sem szabad festeni az eget”– fogalmazott. A gazdálkodók élni akarását igazolja, hogy az első negyedévben összesen 90 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket.

Köszönetet mondott a Bábolnai Gazdanapok szervezőinek, hogy szakmai háttérrel járulnak hozzá az ágazat számára létfontosságú alkalmazkodáshoz és évek óta komoly szerepet vállalnak fel abban is, hogy vonzóvá tegyék az agráriumot a fiatal generáció számára.

A Bábolnai Gazdanapok húszezer négyzetméteren és több mint 200 szakmai kiállító közreműködésével kínálnak látnivalót és érdekes programokat a gazdálkodóknak és az érdeklődőknek – mondta Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója.

A számtalan színes program közül is kiemelte a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, ahol több száz startot izgulhat végig a közönség.

Az ukrán áru miatti értékesítési gondok mellett az új támogatási rendszer adminisztrációjával és ellenőrzésével, a területi monitoring rendszer működésével kapcsolatos problémák is hozzájárulnak a gazdák rossz hangulatához – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: a NAK számos javaslatot fogalmazott meg ezek megoldására.

„Tévúton jár az az ország, amelyik a globális kereskedelemben, a nemzetközi ellátórendszerekben bízik – fogalmazott Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, aki szerint a valódi önrendelkezés az önellátáson alapul. Ehhez az országnak minden képessége – természeti adottsága, forrása, versenyképes szaktudása – megvan.

Mára nincs olyan képzés a MATE-n, ami nem a piaci szereplőkkel való egyeztetésen alapul, és a felsőoktatás integrációja után elkezdődött a szakképzés gazdasági igényekkel való harmonizálása is.

„Ha volt valaha nehéz időszak a magyar gazdák számára, ez biztosan az” – fogalmazott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke, aki megerősítette: ami korábban jellemezte az európai mezőgazdasági piacot, az nem jön vissza már. Teljesen új helyzethez kell alkalmazkodniuk a gazdálkodóknak. A támogatások ellenőrzésével kapcsolatban kiemelte: tanulási időszakra van szükség, az EU szerveitől és a magyar hatóságoktól is ennek a megértését kérték.

Felhívta a figyelmet a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának másnapi konferenciájára is, amelyen az agrárgenerációváltás fontos és rendkívül aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők.

A megnyitón miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői a mezőgazdasági inputanyagok és szolgáltatások, kiemelten a digitális technológiák és szolgáltatások kiemelkedő forgalmazóiként. A NAK különdíjában részesült a Fendt gépek és berendezések új hazai forgalmazója, az AgroVario Kft., és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok különdíját vette át a Porsche Hungária csapata, amely off-road-pályával várja a rendezvényre azokat, akik kipróbálnák magukat a terepjárókkal.

A 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői

A Bábolnai Gazdanapok szeptember 7-től 9-ig várja a látogatókat ménesbirtokon, ahol megismerhetik a gyönyörű történelmi épületegyüttest, a shagya-arab lófajta szülőhelyét.

Az idén is lehet vezetett sétát tenni a Ménesudvarban, ahol szakemberek mesélnek a fajta és a bábolnai lótenyésztés múltjáról, jelenéről. A számos szakmai program mellett kocsikázás, arborétum és a Vérteserdő gyermekparadicsoma is élményeket kínál.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vesz részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várják a látogatókat.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Czifrik Katalin
Fotó: magyarmezogazdasag.hu