A népi hagyományok őrzése, amiben a bútorfestés az első

majort
2023. 09. 09., szo – 06:53

Egy kis kanyargós szentesi utcában bújik meg, a Kovács Ivánné bútorfestő, népi iparművész által létrehozott, „Ké(s)z csodák” nevű néprajzi gyűjtemény, mely megmutatja a létrehozója sokoldalú érdeklődését, a népi hagyományok őrzése és művelés iránt.

Szentesen járva felkerestem, a város értéktárában is szereplő, Kovács Ivánné bútorfestő, népi iparművész által megálmodott és saját erőből létrehozott, „Ké(s)z csodák” nevű néprajzi gyűjteményét. Az érdeklődő előzetes tájékozódás nélkül talán arra számit, hogy Pirike bizonyára az általa készített festett bútorokból hozott létre egy néprajzi gyűjteményt, egy állandó kiállítást, de bizony meglepetés éri, mivel a festett bútorokon, használati tárgyakon felül, fali hímzéseket, régi paraszti és konyhai eszközöket, ruhákat, faragványokat és játékokat is talál. Mindez mutatja széleskörű érdeklődését a népi kultúra és a népi hagyományok ápolása iránt. 1997-ben a férjét, egy íjásztáborba elkísérve, találkozott a népi mesterségek oktatásával és ott ismerkedett meg a kézdivásárhelyi illetőségű, László Otília bútorfestővel, akivel barátságot kötve, egyenes út vezettet a népi bútorok festése irányába, melynek eredményeképpen vált népi iparművésszé. Persze ez nem ment egy csapásra, számos, tájegységenként jellemző stílussal, elsőként a háromszéki motívum kinccsel ismerkedett meg, majd jött a kalotaszegi vagy a vásárhelyi és így tovább. A bútorfestés mellett foglalkozott az elmúlt több mint két évtizedben, szövéssel, hímzéssel, horgolással, gyöngyfűzéssel és a régi tárgyak gyűjtésével. Volt lehetősége megmutatni tudását, érdeklődését, például a Duna Televízió, „Itthon vagy” című műsorában vagy a Gasztro angyalban, Borbás Marcsival, illetve számos televízió és rádióműsor keretében. De Pirike, ott jártamkor is mutatott, egy, az idén nyárra készült kiadványt, mely a Dél-Alföld turisztikai célpontjait mutatja be és ebben, egyedüli szentesiként szerepel. Azt kívánom, hogy töretlen lelkesedéssel végezze hagyományőrző munkáját és legyen lehetősége mindezt a „csodát” átadni, annak érdekében, hogy a következő generációk is megismerjék.

Ha felkeresik a szentesi „Ké(s)z csodák” néprajzi gyűjteményt, akkor Kovács Ivánné Pirike, bútorfestő népi iparművész által gyűjtött és készített használati tárgyakon keresztül pillanthatnak be, elődeink mindennapjaiba.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt