Dunamező biokert a Dunakanyarban

majort
2023. 09. 09., szo – 06:54

A Dunamező biokert Nagymaros és Kismaros között a Duna árterében található. Szinte fél úton a két település között. Öntés talaja rendkívül kedvező lehetőséget biztosít fiatal vállalkozó kedvű kertészeknek, akik elhivatottak a minőségi biozöldségek előállításában. Egy olyan ma még talán különleges technológiát alkalmaznak, ami bár első hallásra nehezen érthető, de a gyakorlatban sokat egyszerűsít a munkafolyamatokon.

Ifj. Batki László a kertészet vezetője, aki régóta tudatosan készül arra, hogy mezőgazdasággal, kertészkedéssel foglalkozzon családjával, 5 éve képezi magát (szöllé-borász, kertészeti gyakorlati képzések). Olyan gyakorlati tudást szerzett, ami a mindennapi gazdálkodáshoz elengedhetetlen. Ebben a tanulásban fontos szerepet töltött be a Magosvölgy ökológiai gazdaság ahol gyakorlatban tudta megtanulni a kertészkedés apró, de fontos részeit. Mentorként tekint rájuk ma is, és a jó kapcsolatból fakadóan jelenlegi munkájában a Dunamező biokertben is segítik, szakmai tanácsadással.

A kertet azért hozták létre, mert a mai élelmiszerkörnyezet romló élelmiszerminősége miatt nehéz volt hozzájutni a legjobb minőségű és vegyszermentes termékekhez. Olyan zöldségeket akartak fogyasztani ami a saját minőségi elvárásaiknak megfelelő. Ebből született a Dunamező Biokert. Szerencsés együtt állás volt, hogy a kert korábbi tulajdonosa is már bio szemlélet szerint művelte a területet, és a Bio minősítése is meg volt. Így amikor a család tulajdonába került a terület már a szemlélet és környezet kialakítása megtörtént. Ezért a BIO minősítést is megkaphatták a termékek az első pillanattól kezdve.

A kertészet ötvözi a legmodernebb kertészeti irányzatokat (intenzív zöldség ágyás, biointenzív technika, market garden) és a hagyományos zöldségtermesztést. Nyugateurópában és Kanadában elterjedt az a regeneratív mezőgazdaság szemlélet, amely szerint felépül a kis gazdaság. A kertészet terve a permakultúrás tervezés módszerével készült, így kerültek kialakításra a fix komposzttal takart ágyások, amiket sosem forgatnak. A munkafolyamatok jól gépesíthetők. Komposzt mulcsként való használata a gyom kontrolt segíti, és a vetést is megkönnyíti. Az első 3 évben sok „komposztot” visznek be, majd a feltöltés után már csak fenntartási szándékkal kerül komposzt az ágyásokra. Szándékuk, hogy a termelés során keletkező zöld hulladékból saját szükségletük kielégítésére állítsák elő a komposztot, melynek technológiája az aktívan levegőztetett komposzt, amit raklapra építenek és 2 méter magasra raknak. A talapzat miatt a komposztáló mozgatása géppel megoldott így folyamatosan a helyet is jobban ki tudják használni kertészetükben. A komposzt 8 hónap alatt elkészül, mely ezek után az ágyásokra vissza hordható.

A termesztés technológia az újvonalas kézi szerszámoknak köszönhetően gyorsan, precízen fenntartható. Az eszközöket külföldről szerzik be. A nagy hatékonyságnak köszönhetően egy-egy eszközből nem kell több darabot beszerezni.  

A kertészetben sok féle zöldséget termelnek: kápia paprika, paradicsom, koktél paradicsom, brokkoli, répa, cékla, újhagyma, sűtőtök, cukkini, édesburgonya, retek, fejeskáposzta, kelkáposzta, fejessaláta, római saláta, papcoi, tatsoi, kígyóuborka. A következő években dupla ennyi kultúra termesztését tervezik, mely a terület jobb kihasználását eredményezi. A jó minőségű komposzt, a gondos odafigyelés, az okszerű tápanyaghasználat mind-mind hozzájárul a sokféle zöldség termesztési lehetőségéhez.

A növényvédelem inkább fizikai védelem; rovarháló, sárgaszíncsapda és igyekeznek a bio művelési rendszerben engedélyezett szerek használatát is minimalizálni.

A gazdaság összes területe 9000 nm, melyből 3500 nm intenzív zöldség ágyás, ebből 300 nm fólia alatti termesztés, 3500 nm gyümölcsös, a többi terület logisztikai rendeltetésű kiszolgáló rész.

Ekkora területen bőven jut a család fogyasztására és fenntartására, sőt tovább értékesítésre is. A náluk szüretelt, mindig friss zöldségeket a nagymarosi termelői piacon lehet megtalálni. Továbbá a környékbeli éttermeknek szállítanak be. A kertészetben közvetlen értékesítést is kialakították meghatározott időpontokban, ahol az aktuálisan folyó munkákba is van lehetőségük betekinteni az oda látogatóknak.

Célul tűzték ki a hosszútávú szemlélet formálást a Dunakanyarban. Fontos számukra hogy lehetőséget biztosítsanak mindenki számára a friss biozöldségek fogyasztására és a megtermelt termények helyben kerüljenek értékesítésre.

 

Szerző: Fieszl Csaba
Fotó: Fieszl Csaba