Rózsasziget Szentgáloskéren

majort
2023. 09. 16., szo – 06:56

Buneváczné Nagy Eta és Bunevácz Laci egy igazi családi vállalkozás szellemében hozták létre a Rózsasziget termékcsaládot, amelynek középpontjában az étkezési rózsa áll. Kaposváron élnek, míg az étkezési rózsa ültetvényük Szentgáloskéren található, mindössze 25 kilométerre a várostól. Itt, közel egy hektáron, 3000 tő rózsát nevelnek gondosan, és mindezt teljesen vegyszermentesen.

Az étkezési rózsák termesztése szintén ökológiai elvek szerint zajlik. A házaspár rendkívül elkötelezett a növények iránt, és szívvel-lélekkel gondozza azokat. Jelenleg hatféle rózsa fajtát nevelnek, így a színskála széles skáláját kínálják a tört fehértől a mélybordóig.

A Rózsasziget termékpalettáján olyan különlegességek szerepelnek, mint a rózsavíz, rózsaszörp, rózsalekvár, rózsaszirom kompót, rózsatea és rózsacukor. Ezeket a termékeket hagyományos módon készítik, és mindent elkövetnek azért, hogy természetesek maradjanak. Az adalékanyagok, színezékek és mesterséges tartósítószerek nem szerepelnek a listájukon.

Amikor egy új termékötlet felmerül, az alapos kutatás és kísérletezés alapján készül el. A receptek gyakran régmúlt időkből származnak, és azokat modern szemlélettel alkalmazzák. Például a rózsaszörp készítése is hagyományos eljárással történik, és nemcsak szörpként, vízzel hígítva fogyasztható, hanem remekül alkalmazható rózsás borok vagy koktélok készítéséhez is.

A rózsák évente kétszer virágoznak, és a szüret mindig kritikus időszak. Az érzékeny rózsaszirmokat akkor szedik le, amikor a virágok éppen kinyílnak és a legszebb pompájukban vannak. A szüret mindig a hajnali órákban történik, amikor a virágok illóolaj tartalma a legmagasabb. Azonnal feldolgozzák a leszedett virágokat, hogy megőrizzék frissességüket és minőségüket.

Az éves termelés több millió rózsaszirmot foglal magában, és ez a mennyiség évről évre nő, bár az időjárási viszontagságok is jelentősen befolyásolják. Buneváczné Nagy Eta és Bunevácz Laci olyan elkötelezett gazdálkodók, akik szenvedéllyel hozzák létre ezeket a különleges rózsás termékeket, és szívük a fenntartható és természetes mezőgazdaságért dobog.

 

Szerző: Tardi Csaba
Fotó: https://ehetorozsa.hu/