Tanulmány készült „Javaslatok az európai mezőgazdaság környezeti és gazdasági fenntarthatóságának biztosítására” címmel

majort
2023. 09. 21., cs – 10:19

A tanulmány az idei évben azzal a céllal készült, hogy 15 hazai alternatív termelő esettanulmányán keresztül bemutassa azokat a stratégiákat, gyakorlati módszereket, amelyek lehetővé teszik a környezeti és a gazdasági fenntarthatóságot.

Az esettanulmányok elemzésével a példaértékű gazdaságok közös jellemzői, az átalakulóban lévő mezőgazdaság főbb irányvonalai, valamint az alternatív termelési és gazdálkodási módszerek széles körű alkalmazhatósága kerül bemutatásra. Továbbá ismertetésre kerülnek a gazdaságok azon tényezői, kihívásai, amelyek leginkább meghatározzák tevékenységüket, valamint a mezőgazdasági ágazat különböző területeinek alternatív gazdálkodási lehetőségeit. A kiadványban részletezett, jól működő gyakorlatok szélesebb körben való megismertetése azért is alapvető fontosságú, hogy mások is képesek legyenek a már felhalmozott tudást hasznosítani.

Az alternatív termelési, feldolgozási és kereskedelmi módszerekkel kapcsolatos bővebb információkért az alábbi gazdálkodói egyesületekhez fordulhatnak:

Magyar Biokultúra Szövetség http://www.biokultura.org/

Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület http://kmobio.hu/

Talajmegújító Gazdák Egyesülete https://tmg.hu/

Magyar Permakultúra Egyesület https://permakultura.hu/

Biodinamikus Közhasznú Egyesület https://www.biodin.hu/

Agroökológia Magyarország https://www.facebook.com/agrookologiamagyarorszag/

 

A kiadvány a NAK portálon a szakmai kiadványok között és innen is elérhető.

 

Forrás: Dr. Molnár Mariann, NAK / Katonka Árpád
Fotó: Unsplash