A precíziós gazdálkodás alkalmazásának előnyei a modern mezőgazdaságban

majort
2023. 09. 30., szo – 06:48

A precíziós gazdálkodás egy olyan agráripari megközelítés, amelynek célja a termelékenység növelése és a természeti erőforrások hatékonyabb kihasználása azáltal, hogy pontosan meghatározza és szabályozza a mezőgazdasági folyamatokat. A precíziós gazdálkodás alkalmazásának előnyei határozottan hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság fejlődéséhez. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen előnyei vannak a precíziós gazdálkodásnak a gyakorlati mezőgazdasági alkalmazásban.

Jobb termelékenység és termésátlagok

A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a gazdák számára, hogy pontosan szabályozzák a növények számára szükséges víz, tápanyag és növényvédő szer mennyiségét. Ennek eredményeként javul a termésátlag, mivel a növények optimális körülmények között nőhetnek. A pontos vetési, trágyázási és permetezési technikák segítségével a gazdák maximalizálhatják a termelékenységet és minimalizálhatják a veszteségeket.

Hatékony erőforrás-gazdálkodás

A precíziós gazdálkodás csökkenti a természeti erőforrások pazarlását. A pontos öntözési rendszerek segítségével optimalizálásra kerül a vízfelhasználás, míg a precíziós trágyázás és permetezés segít pozícionálni és optimalizálni ezeknek az inputanyagoknak a felhasználását. Ezáltal a gazdálkodók nemcsak pénzt takaríthatnak meg, hanem hozzájárulnak a víz- és környezetvédelemhez is.

Jobb talajerő-gazdálkodás

A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a gazdák pontosan ismerik a talaj tulajdonságait és azok változásait. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a növények igényeinek megfelelően szabályozzák a talajtrágyázást és pH-szintet. A jobb talajgazdálkodás eredményeként a talaj minősége és termékenysége növekszik, hosszú távon pedig csökken a talaj degradáció és erózió kockázata.

Adatvezérelt döntéshozatal

A precíziós gazdálkodásban az adatok és az informatika kulcsszerepet játszanak. A modern technológia lehetővé teszi a gazdák számára, hogy folyamatosan monitorozzák a mezőgazdasági területeiket, és valós időben információkat gyűjtsenek a talajállapotról, időjárási viszonyokról és növényekről. Ezek az adatok segítik a gazdákat a jobb döntések meghozatalában, például a megfelelő időpontban történő vetés vagy permetezés kiválasztásában.

Csökkenő munkaerőigény

A precíziós gazdálkodás automatizált rendszereket és gépeket alkalmaz, amelyek csökkentik a munkaerőigényt. Az önjáró traktorok, drónok és más modern technológiai eszközök lehetővé teszik a hatékonyabb munkavégzést, miközben kevesebb kézi munkát igényelnek. Ez különösen fontos az olyan területeken, ahol a munkaerőhiány problémát jelent.

Jobb pénzügyi teljesítmény

Az előző előnyök mindegyike összeadódik a jobb pénzügyi teljesítményhez. A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a gazdák számára, hogy csökkentsék a termelési költségeket, növeljék a bevételt és javítsák a nyereséget. Emellett a hatékony erőforrás-gazdálkodás révén csökkenthetők a kockázatok, például a természeti katasztrófák vagy piaci ingadozások okozta veszteségek.

Fenntartható mezőgazdaság

Az előző előnyök mind hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság kialakításához. A precíziós gazdálkodás révén a gazdák képesek fenntarthatóbb módon használni a természeti erőforrásokat, minimalizálva a környezeti hatásokat és hosszú távon megőrizve a termőképességet.

Összességében a precíziós gazdálkodás egy olyan megközelítés, amely jelentős előnyökkel jár a modern mezőgazdaságban. A pontos adatok, a hatékony erőforrás-gazdálkodás és a jobb pénzügyi teljesítmény mind hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság kialakításához. Azok a gazdák, akik alkalmazzák ezt a megközelítést, versenyelőnyhöz jutnak a piacon, miközben támogatják a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokat.

Ahhoz, hogy a precíziós gazdálkodás teljes potenciálját kihasználják, a gazdáknak készen kell állniuk befektetni a megfelelő technológiákba és oktatásba. Ugyanakkor azok, akik ezt megteszik, hosszú távon élvezhetik a hatékonyság és a nyereség növekedését, valamint a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok előnyeit.

Őstermelői családi gazdaságunk aktív részese az agráripari digitális átállásnak, és a Studium Group 2020 Kft. segítségének köszönhetően sikeresen pályázott a VP2-4.1.8-21 "Mezőgazdaság Digitális Átállásához Kapcsolódó Precíziós Fejlesztések Támogatása" elnevezésű pályázaton. Ez a támogatás lehetővé tette számunkra, hogy tovább fejlesszük és bővítsük a precíziós gazdálkodási gyakorlatainkat, és még hatékonyabban alkalmazzuk a modern technológiát a mezőgazdaságban.

Ez a támogatás segített abban, hogy gazdaságunk még magasabb szintre emelje precíziós gazdálkodási tevékenységeit, és kihasználja a digitális megoldások és adatvezérelt döntéshozatal előnyeit. A pályázati források lehetővé tették számunkra, hogy új eszközöket és technológiákat szerezzünk be, és szakembereinket folyamatosan képezhessük a legújabb agráripari fejlesztések terén.

Mindez azonban nemcsak családi gazdaságunknak hozott előnyöket, hanem a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra is pozitív hatással van. Azáltal, hogy hatékonyabban használjuk az erőforrásokat és minimalizáljuk a környezeti hatásokat, hozzájárulunk a fenntartható mezőgazdálkodáshoz és a természeti környezet megőrzéséhez.

Összefoglalva, a VP2-4.1.8-21 "Mezőgazdaság Digitális Átállásához Kapcsolódó Precíziós Fejlesztések Támogatása" pályázati lehetőség nagyban hozzájárult családi gazdaságunk sikeres precíziós gazdálkodási gyakorlatának fejlesztéséhez és a modern technológia hatékonyabb felhasználásához a mezőgazdaságban. Az ilyen típusú támogatások fontos lépést jelentenek a fenntartható és versenyképes mezőgazdaság felé vezető úton.

 

Szerző: dr. Fazekas Miklós
Forrás: Agroinform
Fotó: Freepik