Kertészeti üzem megújítása a Szabadi Kft.-nél

majort
2023. 09. 30., szo – 06:49

Szabadi Árpád a Szabadi Kft. ügyvezetője, Bács-Kiskun vármegye Fajsz településén 282 ha-on gazdálkodik, jelentős kertészeti árbevétellel. Fűszerpaprikát és vöröshagymát termeszt, ez utóbbi területén pedig fejlesztést tervezett a közelmúltban. Ehhez azonban elengedhetetlenek voltak a megfelelő mezőgazdasági gépek, különösen a rendrakó és kultivátor.

A vöröshagyma az egyik legrégebben termesztett zöldségünk, Magyarországon több termesztési körzetben nagyüzemi és kis gazdaságokban állítják elő. Ahhoz, hogy Szabadi Árpád kertészeti üzemében a vöröshagyma termesztést fejleszteni tudja egyaránt fontos volt számára a  rendrakó és kultivátor gépek beszerzése, illetve a növény megfelelő öntözése is hiszen a hagymaféléknek nagy a vízigényük.

A projekt központi célja az volt, hogy növelje a mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményét. Eredményeként a Szabadi Kft. beszerezte a Holaras UR 135 hagyma rendrakót és a Steketee EC-Weeder kultivátort.

Szabadi Árpád figyelemmel a hagyma és a fűszerpaprika igényeire a Kalocsai Öntözési Közösség tagjaként részt vett az öntözéshez kapcsolódó beruházási pályázatban is, ahol öntöződob és szivattyús aggregátor megvásárlását vállalta.

A rendrakó és kultivátor beszerzésének célja az energiatakarékos és költséghatékony működés, az öntözőberendezés célja a már komoly gondokat okozó vízkészlet takarékos felhasználása volt.

Napjainkban kiemelkedően fontos környezetünk védelme, ehhez viszont elengedhetetlen az új technológiák használata.  A projekt megvalósításával a Szabadi Kft. jelentősen növelte a hagyma termesztés területét, és a fűszerpaprika termesztése is hatékonyabbá vált. Az előállítási költségek csökkentek, és a cég hatékonyabban tud versenyezni a piacon. Mindez hozzájárult a vállalkozás gazdasági stabilitásához és fenntarthatóságához, miközben támogatja a magyar mezőgazdaság fejlődését és modernizációját.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás