Bereznyai Kertészet Orosháza, egy önfenntartó gazdálkodást folytató sikeres kistermelő

majort
2023. 10. 21., szo – 06:55

Bereznyai Tamás és felesége Bereznyainé Tóth Hajnalka a kertészet tulajdonosai és megálmodói.  Gazdálkodásukat munka mellett a 2000-es évek elején kezdték földieper termesztéssel, összesen 13.000 tővel.

A piaci árak és viszonyok kedvezőtlen alakulása miatt kibővítették tevékenységüket feldolgozással is, hogy életben tudják tartani vállalkozásukat, továbbá 2010-től a családi gyümölcsösüket önerőből, a munkahely mellett elkezdték bővíteni. Ahol Tamás 23 év munkaviszonyát egy éve feláldozta, már főállásban dolgozik a kertészetben és Hajnalka önzetlenül főállása mellett segít neki a gazdaságban, a termékek elkészítésében. Jelenleg összesen 15000 négyzetméteren gazdálkodnak, 1200 gyümölcsfát és 10.000 tő vegyes palánta kultúrát (káposzta és paprika féléket) nevelnek.

Tamás mezőgazdasági gépszerelő, növényvédős és boltvezetői képesítéseseit jól tudja kamatoztatni a gazdálkodásukban. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket kistermelőként dolgozzák fel és értékesítik, csak a felesleget adják el a jól bevált szedd magad akcióban. Ezt a lehetőséget 3 éve vezették be orosházi vásárlók körében, ami pozitív visszajelzést adott számukra. A következő évben már a vásárlók keresték őket, hogy mikor lehet szedni a zöldséget, gyümölcsöt. Részükre az is hatalmas elismerés, hogy a háziasszonyok otthon az ő gyümölcseikből főzik a lekvárt, befőttet, szörpöt, az urak pedig pálinkát. Rendelkeznek a termeléshez szükséges gépparkkal, ami a kertészethez elengedhetetlenül kell. Nagyon odafigyelnek a higiéniára, esztétikumra, igényesek a környezetükre, termékeik dizájnjára és íz világára. Elkötelezettek a helyi rövid élelmiszerláncokon keresztüli értékesítési formák kihasználásában, az újdonságok felé is szívesen kacsintgatnak, a legújabb termékük a portoricoi rummal ízesített szilvalekvár, de nyitottak bármilyen újdonságra, ami a vásárlók igényeivel is találkozik. Októbertől áprilisig fermentált savanyított káposztát is árulnak, ami a karácsonyi asztal töltött káposztájához elengedhetetlen. Ezeken felül még készítenek paprika termékeket, lekvárokat, dzsemeket, szezonálisan birsalmasajtot, különböző savanyúságokat.

Orosházán és környékén termékeik már ismert brendnek számítanak. Rugalmas nyitva tartással, bármikor bárkit kiszolgálnak otthonukban. Újabban megjelentek helyi kistermelői vásárokon, kiállításokon, és szeretnék a termékeiket a régió távolabbi részein is megmutatni, megszerettetni.

Bereznyai Kertészet egy családi összefogással felépült álom, amit hatalmas szaktudással és szívből jövő szeretettel ajánlok mindenkinek.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert