Elkészült a Magyar Szürkék Útja

majort
2023. 10. 31., k – 10:15

Kulturális tematikus útvonal épült Hajdú-Bihar vármegyében, melynek célja, hogy bemutassa a korabeli állattenyésztés (különösen a szürke marha tenyésztés), a hozzá kapcsolódó pásztorélet, kézművesség, kereskedelem és közigazgatás egy-egy meghatározó és különleges helyszínét.

A nyolc települést érintő fejlesztés részeként többek között hagyományos és interaktív kiállítóhelyek, tanösvény és családbarát játszótér készült.

Célkitűzés a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, mely hatására a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érhető el – közölték Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata honlapján.

A tematikus út egyes településein megvalósult fejlesztések

  • Hajdúböszörmény: Magyar Szürke Emlékház és Kézművesudvar. Kocsiszín.
  • Hajdúnánás: Portékaház felépítése Kendereskertben. Tanösvény a tájgazdálkodás átalakulásának bemutatásával. Városi Makett a belvárosban a régi településszerkezetről.
  • Balmazújváros: Semsey-kastély pince részén látványraktár létesült a néprajzi gyűjtemény bemutatására. Veress Péter Emléktér mint rendezvényhelyszín fejlesztése. Kézművesház.
  • Hortobágy: Szabadtéri színpad és lelátó felújítása és átalakítása
  • Nagyhegyes: Elep településrészen meglévő épület felújítása, bemutató- és fogadótér kialakítása gyermekbarát funkciókkal, kapcsolódó játszó- és pihenőhely (Nagyhegyesi Ökoturisztikai Látogatóközpont néven). Tanösvény kialakítása. Kilátó (szürke marha tartás, daruvonulás közvetlen megtekintésére nyílik lehetőség).
  • Nádudvar: Kiállító- és fogadótér kialakítása (Nádudvari Látogatóközpont néven) a régi polgármesteri hivatal neoklasszicista épületében, ahol látható a pásztorélet és kapcsolódó kézművesség és a hajtóutak történetiségét bemutató térképkiállítás. Kézműves árusító hely és ajándékbolt kialakítása.
  • Hajdúszoboszló: Bocskai Múzeum látogatóbarát felújítása, bővítése (pásztorfejedelmek kiállítás interaktív fejlesztése). Fejedelmi Kincstár létrehozása. Hajdú őrségváltás.
  • Debrecen – Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata: interaktív turisztikai információs terminál beszerzése, kitelepítése minden helyszínre. Applikációfejlesztés. Rendezvénytechnikai eszközök beszerzése.

A projekt által megvalósult fejlesztések hozzájárulhatnak a térségbe látogató turisták számának emelkedéséhez, azok tartózkodási idejének hosszabbításához.

A beruházás európai uniós támogatásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, 839 375 911 forintból valósult meg, a projekt összköltsége 1 003 601 350 forint.

 

Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: Facebook/Magyar Szürkék Útja - Oxenweg