Sajt, túró rudi, csokis fagyi

majort
2023. 11. 30., cs – 09:57

A jó sajt minőségi tejből készül, ahhoz pedig jó takarmányra van szükség. Csak azzal lehet elérni a lehető legjobb ízt és állagot. A jó sajt másik elengedhetetlen feltétele pedig az, hogy szívvel-lélekkel és szeretettel készítsék.

Ezt vallja Pálfi Zsoltné Bernadett őstermelő, aki Bucsután készíti termékeit. Mint elmondta, annak idején nem gondolta volna, hogy egyszer sajtokat készít, nagyon-nagyon hirtelen merült fel az ötlet.

– Húsmarhákat tartottunk, ami kimondottan nehéz munka. Én kevés voltam az ellátásukhoz. A gyerekek kirepültek, a férjemnek van munkahelye, így maradt rám minden, és egy idő után nem bírtam a munkát. Tisztában voltam-voltunk vele, hogy váltani kell – idézte a kezdeteket.

– Úgyhogy egy ideje inkább tejelő teheneket tartunk, jelenleg tizenhárom jószág áll az istállóban. Velük is van munka jócskán, mégis más, mint a húsmarhákkal. Gyorsan kiderült, hogy túl sok a tej, nem viszik el mindet, rendszeresen rajtunk maradt.

Ki nem dobhattuk, kezdeni kellett vele valamit. Magunknak korábban is készítettem túrót és tejfölt, és arra gondoltam, megpróbálkozom a sajtokkal. Nem volt benne gyakorlatom, de képeztem magam, az internetről tanultam módszereket. Sok mindent meg lehet találni, és megnéztem, gyakoroltam, amit csak tudtam. Akárhogy is nem készítettem korábban sajtot, de annyira érdekelt az új munka, hogy örömmel gyártottam a különböző termékeket. Először csak a családnak, aztán a környezetemben is egyre többen megkóstolták. Örültem neki, hogy mindenkinek ízlik, nagyon jó visszajelzéseket kaptam. Ez plusz erőt adott, és a sajton kívül más tejtermékek készítésébe is belevágtam.

A kínálat azóta egyre bővül. Pálfi Zsoltné jelenleg trappistát, gomolyát és parenyicát készít nagyobb mennyiségben, de vannak nála édességek is, amikbe a saját fantáziáját is beletette.

– Hetente nagyjából 200 liter tejet dolgozok fel, ami nem kis mennyiség. Az évek során sok mindent kipróbáltam. Továbbra is készítek tejfölt, túrót, ugyanúgy, mint eddig, de a kézműves sajtok mellett már tej alapú sütemények is bekerültek a kínálatomba, és még karamella és túró rudi is. Utóbbi nagy sikert arartott a vásárlóim körében, mindig egy pillanat alatt elfogy a készlet. Nagyon egyszerűen készül. A magunk készítette túrót előbb ízesítjük, aztán formázzuk, végül csokoládéba mártjuk, és rövid idő elteltével már fogyasztható. Igen finom.

Úgy gondolom, sokat számít, hogy minőségi saját tejből készítjük, szívvel, lélekkel, szeretettel. Nálunk nincs adalék­anyag, semmiféle oda nem illő összetevő, a természetesség az alap.

Ahogy páran már előttünk is mondták, a jó sajt és minden más jó tejtermék a földeken terem. Minden jót csak jó minőségű tejből lehet készíteni, amihez nagyon jó minőségű takarmányra van szükség. Nagyon odafigyelünk rá, hogy a takarmányunk milyen minőségű. Egy ilyen meghatározó dolognál semmilyen tekintetben nem lehet engedményt tenni, mert az a végtermék minőségének a rovására megy.

Hogy mi a vásárlók kedvence? Az emberek szeretik a sajtokat, tulajdonképpen azt mondanám, hogy mindegyiket kedvelik. Ha átgondolom, akkor talán a füstölt parenyicából veszik a legtöbbet.

A kedvencem? Egyértelműen a csokoládé. Házi tej használatával fenséges édesség válik belőle.

Nemcsak hogy nem könnyű a munka a gazdaságban, de megállás sincs benne, mert fontos a rendszeresség. Az állatokat gondozni kell, amiben nincs szabadnap. Aztán a tejjel sem szabad várni, a mindenkor lefejt mennyiséget záros határidőn belül fel kell dolgozni. Aztán ott van még az árusítás is.

– Minden nap hajnalban kezdem a munkát, az etetéssel, az itatással és a fejéssel, az év minden napján, hétvégén és ünnepnapon is. Aztán ugyanaz este. A tejelő állomány tejéből mindig frissen készítjük termékeinket, kizárólag mi magunk. Fontos, hogy semmiféle egyéb anyagot nem használunk, a sajtjaink és a többi termékünk mind tartósítószer- és adalékanyag-mentes. Úgy gondolom, hogy ez egyre fontosabb.

Pálfi Zsoltné úgy tapasztalja, hogy a természetesség egyre több területen válik egyre lényegesebb szemponttá. Egyre több ember vásárol élelmiszert a tömegáruk helyett piacon, kistermelőknél, magánszemélyeknél, a zöldségektől a gyümölcsökön át a húsárukig, a sajtokig, mondván, azokban biztos nem csalódnak. Mellettük szól nemcsak az, hogy természetes alapanyagból állítják elő őket, vagyis nemcsak az, hogy egészségesek, hanem hogy ízletesebbek.

– Az emberek közül egyre többen válnak a természetesség híveivé, és a sajtjaink maximálisan teljesítik az elvárásukat.

A sajtkészítés, egyébként, nagy odafigyelést és rengeteg munkát igényel, ez a minőség alapfeltétele. Nagyon odafigyelünk rá, hogy megfelelő alapanyagból és a természet szabályai szerint készítsük őket.

A kisüzemi termelésnek az árusítás is elengedhetetlen velejárója. A sajtokat értékesíteni kell, és azt is rendszeresen. Nem engedhetik meg maguknak, hogy csak elvétve találják őket a piacon, ha keresettek a termékeik. Márpedig, szerencsére, egyre több a visszajáró vásárlójuk.

– Ha egy termék ízletes, és mindig ugyanazt a minőséget kapják az emberek, akkor nem kérdéses, hogy visszatérnek. A sajtvásárlás a bizalmon alapul, arról nem beszélve, hogy gyakran a sajtkészítés fogásai felől is érdeklődnek. Jólesik beszélni róla, de még jobban szeretek sajtot készíteni.

Pálfi Zsoltné újabb termékek bevezetését tervezi, amihez a gazdaság bővítésére is szükség volna.

– Az igények alapján még több tejet kellene feldolgoznunk. Egyre keresettebbek a kézműves sajtok. Persze, ez még több munkával jár.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem szabad dolgozni a végtelenségig. Számolgatnunk kell, hogyan tudnánk megoldani még több tej feldolgozását, elsősorban az időigényét.

Ami a kínálatunkat illeti, van egy termék, amit egy ideje tervezek, és nagyon remélem, hogy mindenkinek ízleni fog. A saját tejünk felhasználásával készítettem egy csokoládés fagylaltot, ami szerintem olyan finom lett, hogy egyelőre senkinek nem adtam belőle. Ezt szeretném nagyobb tételben előállítani, hogy árusítani tudjam. Ez ínyencségnek számítana, és bízom benne, hogy mások is így gondolják, amikor megkóstolják.

Összességében örülök, hogy a húsmarháról tejelő tehenek tartására váltottunk. A mostani tevékenységem érdekfeszítő és kreatív, még ha sok is vele a munka. Örülök, neki, amikor az asztalhoz állhatok és sajtokat formázhatok. Talán csak a dicsérő szavak esnek jobban.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/ Bella Huba
Fotó: Bella Huba