MNVH15 - Az év vidékfejlesztői

majort
2023. 12. 09., szo – 08:46

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöksége 2012. október 25-én megalapította az Év Vidékfejlesztője és az Év Vidékfejlesztő Közössége Díjat a vidékfejlesztés és a Hálózat munkájában kiemelkedő és példamutató tevékenységet végző szakemberek és közösségek elismerése érdekében.

Az MNVH munkájában aktívan részt vállaló, a vidékfejlesztési tevékenységben kiemelkedő eredményeket elérő természetes személyek és közösségek kaphatták meg a díjat. Hagyományosan évente három vidékfejlesztőt és három vidékfejlesztő közösséget tüntettek ki.         

Az első díjazottak 2012. decemberében vehették át elismerésüket Budapesten, a „Vidékért együtt” mottóval meghirdetett szakmai és kulturális eseményen, a Nemzeti Vidékfejlesztési Napon. A díjazottak között szerepelt Csörszné Zelenák Katalin, aki a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetőjeként a falugondokjelöltek képzésével nagyban hozzájárult az aprófalvak és tanyák szolgáltatás-és intézményhiányból eredő hátrányainak leküzdéséhez.  Markóc település egykori polgármestereként Lantos Tamás kapta meg az elismerést, aki országosan is példaértékű, helyi megélhetést és önellátást elősegítő közösségi kezdeményezéseket indított el. Harmadikként pedig Molnár Zsolt, a hiánypótló MÉTA (Magyarország Élőhelyeinek Térképi Adatbázisa) program vezetőjeként lett az év vidékfejlesztője.

A vidékfejlesztéshez nagyban hozzájáruló szakemberek díjazása mellett a kiemelkedő munkát végző közösségek is elismerésben részesültek. Az elismerést kapott Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár új alapokra helyezte a könyvtárszolgáltatást, azzal a céllal, hogy a könyvtárak klasszikus funkciójuk mellett közösségi térként is működjenek, így elérhetővé váljanak minden korosztály számára. A TermészetBÚVÁR folyóiratot gondozó alapítvány rendkívüli elhivatottságával többek között a modernkori ember és természet szoros összetartozásának hirdetésével, valamint a fenntartható életmód kulcsfontosságú szerepének bemutatására tett számos törekvésével szintén elnyerte az Év Vidékfejlesztő Közösségi díjat 2012-ben. A régiók identitásnövelése, a vidék ismertté tétele és a régiós szolgáltatók minőségi turisztikai termékek kialakítására való ösztönzése érdekében végzett munkájáért pedig az MNVH Elnökségének döntése értelmében Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság is részesült az elismerésben.

2013-ban az „Együtt a vidékért - Politikusok, kutatók, szakemberek, civilek” mottójú Nemzeti Vidékfejlesztési Napon második alkalommal adták át a kiemelkedő vidékfejlesztési tevékenységért járó díjakat. A budapesti Vajdahunyadvárban 2013. december 10-én megtartott ünnepségen nemzetközi tevékenységéért Bali István, a közösségekért végzett kiemelkedő munkájáért, Polgár Róbert, a Vasi Hegyhát kiemelkedő turisztikai fejlődéséért végzett sokrétű munkájáért pedig Zágorhidi Czigány Ákos vehette át 2013-as Év Vidékfejlesztője Díjat. A rendezvényen kiemelkedő kezdeményezéseket felmutató szervezetek vehették át az Év Vidékfejlesztő Közössége díjat. A vidék értékeinek bemutatásáért részesült kitüntetésben az Echo TV szerkesztősége. Megkapta az elismerést a Karcag Város Önkormányzatának nevéhez fűződő, a Legszebb Konyhakert kezdeményezés, amelynek során a ház körüli kertek ápolására és az önellátásra való törekvésre ösztönző mozgalmat indítottak el. Az elnökség díjat adományozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi karán elsőként indult környezetvédelmi tanártovábbképzés első évfolyamának egykori hallgatóiból alakult a Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesületének, akik a környezeti nevelés terjesztésében vállaltak kiemelkedő szerepet, az iskolarendszer egészét átfogó jelenlétükkel és tevékenységükkel.

2014. december 9-én a „Vidék élni akar mottóval” megrendezett Vidékfejlesztési Nap egyben bemutatta és le is zárta a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkájának egy fejezetét, hiszen a következő évekre a hálózat operatív működtetése új szervezeti keretek közé került. Az Év Vidékfejlesztője Díjat ezen, utolsó alkalommal Bedő Andrea, a Mesés Hetés projekt elindítója, Dr. Kovách Imre vidékkutató, és az Európai Falumegújítási Díjjal Kelet-Közép-Európából elsőként kitüntetett Tihany polgármestere, Tósoki Imre kapta. Az Év Vidékfejlesztő Közössége Díjat pedig az ország egyik legaktívabb Integrált Közösségi és Szolgáltató Terét (IKSZT) működtető és erős, összetartó közösséget felépítő Abaújvári Református Egyházközség, a biogazdálkodásban országosan elismert Fülöpjakab település közössége és az Őrség kulturális életéért, hagyományainak megéléséért dolgozó Őrállók Alapítvány vehette át, míg az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület LEADER különdíjban részesült.

A díjat átvevő szakemberek és közösségek jelentős része a mai napig elhivatottan részt vállal a vidék fejlődéséért folytatott munkában.     

 

Szerző: MNVH
Fotó: Shutterstock