Adventi forgataggal vár a 15 éves Borsod-Torna-Gömör Egyesület az Edelényi Kastélyszigeten

majort
2023. 12. 11., h – 11:49

Advent a kastélyban címmel szerveznek programokat az edelényi kastély körül, december minden hétvégéjén, ahol ezen időszakban ingyenes jégpálya is üzemel. A Borsod-Torna Gömör Védjegyes termelői és kézművesei finom helyi ízekkel és ünnepi portékákkal várják a látogatókat.

2023. december 17-én, vasárnap 14 órától pedig a 15. születésnapját ünneplő BTGE hívja az egyesület tagjait, partnereit egy közös ünneplésre a Kastélyszigeten.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület az Észak-Magyarországi Régió egyik legnagyobb társadalmi szervezete, aki segítséget nyújt a közösségi kezdeményezések megvalósításában a vidék gazdasági fejlődése érdekében. A LEADER akciócsoport működési területe a Bódva és a Sajó folyók völgyére, az Aggteleki-karsztra, a Borsodi dombságra, a Rudabányai-hegységre, valamint a Cserehátra terjed ki, melynek területe összesen 1155 km2 és közel 56.000 lakosság létszámot fed le. Az Egyesület tevékenységével aktívan hozzájárul a vidéki élet élhetőbbé tételéhez, a megszerzett tudás és jó gyakorlat helyi szinten történő alkalmazásához. 2027-ig szóló Helyi Fejlesztési Stratégiájuk mottója:

„Helyben jó”, mert

2027-re a Borsod-Torna-Gömör Egyesület működési területén lévő településeken:

  • a kistájakat összefogó Borsod-Torna-Gömör Helyi Védjegy hálózata tovább erősödik, a helyi minőségi szolgáltatások és helyi termékek által és a helyi marketing és kommunikáció hatékonysága nő
  • a térség természeti adottságaira, hagyományaira és épített örökségeire épülő fejlesztésekkel, kulturális eseményekkel folyamatosan növekszik a térségbe látogatók száma, ezáltal a térség turisztikai vonzereje nő
  • a térségben innovatív és versenyképes vállalkozások megerődödnek.

Az Egyesületet 2008-ban 254 civil szervezet, önkormányzat és vállalkozás alapította, melynek létszáma a mai napig folyamatosan növekedik. Az elmúlt 15 év alatt az Egyesület komoly eredményekkel büszkélkedhet a helyi termékek és szolgáltatások ismertségének növelése, értékesítésének támogatása, valamint a helyi turisztikai kínálat színvonalának és összehangolásának erősítése terén a Borsod-Torna-Gömör Helyi Védjegy kapcsán.

A helyi védjegyes termékekkel is találkozhatunk a kézműves vásáron

2014-ben a Borsod-Torna-Gömör Egyesület egy helyi minősítési rendszert dolgozott ki, melynek alapvető célja: a védjegyrendszer alkalmazásának a térségben működő helyi lakosok, közösségek és vállalkozások inspirálása helyi termékek előállítására, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése, illetve a falusi szálláshelyek, nyitott porták népszerűsítése.

Most az Adventi Vásáron találkozhatunk a védjegyes termelőkkel, kézművesekkel és vásárolhatunk Tőlük, a minőség garantált.

Nagy sikerrel működik a régiót bemutató helybenjo.hu oldal

Ez a portál rengeteg hasznos információt tartalmaz a térségbe látogató turisták számára. Látnivalók, szolgáltatások és helyi termékekkel kapcsolatos információk érhetők el a helybenjo.hu oldalon. A tartalmat folyamatosan frissítjük, es folyamatosan frissülő térségi rendezvényeket jelenítünk meg a hírek menüpont alatt.

Az egyesület vezetői bíznak abban, hogy mind a térségben élőknek és mindazoknak, akik meglátogatják Magyarország ezen csodálatos részét segítséget tudnak nyújtani a könnyebb tájékozódás és a térség jobb megismerése érdekében.

 

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület
Fotó: Borsod-Torna-Gömör Egyesület