MNVH15 – Nagyapám Háza

majort
2023. 12. 11., h – 11:52

A régi vakolathímes parasztházak az egész Kárpát-medence építészeti kultúrájának emlékei. Olyan emlékek ezek, amelyekben nagyapáinknak és felmenőiknek munkája, tapasztalata, szakmai tudása is benne van. Az átformálódott társadalmi-gazdasági helyzet és változó világunkkal járó folyamatok és igények eredményeképpen a hagyományos paraszti kultúra és az arra jellemző népi építészet immár a korábbi idők emléke.

Korunk generációja ezt az élő parasztvilágot már nem láthatta, éppen ezért népi műemlékeink állagmegóvását, fennmaradását kiemelt figyelemmel és szakszerű aktivitással kell követni.

A skanzenekben történő megóváson kívül azonban a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz majd az, aki a megfelelő tudás birtokában lesz ezen épületek karbantartásához, felújításához. Lesz-e olyan, aki ismeri az ehhez szükséges mesterségbeli tudásokat és alkalmazni tudja a hagyományos házépítési technológiákat. Mindezen kérdések mentén a Falufejlesztési Társaság „A nagyapám háza” címmel mester-inas képzést szervezett és indított el a Magyar Nemzeti Vidéki hálózat támogatásával 2012-ben. A hiánypótló mintaprogram célja az volt, hogy a népi építészet iránt érdeklődő fiataloknak nyári gyakorlatuk során a műszaki felmérésen és dokumentációs feladatok ellátásán kívül lehetőségük nyíljon a hagyományos építőmesteri munka megismerésére, közvetlenül is megismerjék a népi építészet értékeit és elméleti ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

A programra szakképzésben tanuló középiskolások, szakirányú kurzusra járó egyetemisták és főiskolások, valamint a népi építészet iránt elkötelezett fiatalok jelentkezhettek. A jelentkezéshez beadott pályamunkák értékelése alapján választották ki azokat a fiatalokat, akik részt vehettek ebben a hiánypótló mintaprogramban és inasokként mestereik iránymutatásával egy-egy népi műemlék épület felújítási munkálatainak aktív részeseivé válhattak. A mester-inas képzésben résztvevő fiatalok a program során megismerhették és megtanulhatták a tradicionális építési technológiákat, a hagyományos népi építészetben használt kőművesmesteri technikákat és anyaghasználatot, valamint ezek mentén megérthették a hagyományos népi kultúra és a paraszti építészet lényegét. Krizsán Andrásnak, a mozgalom megálmodójának szavaival élve „úgy, ahogy régen a céhlegények tanulták a mesterséget, a mi inasaink is házról-házra járva, egy-egy mester mellett” ismerhették meg a régi paraszti építészet lényegét és elmerülhettek többek között a paticsfalkészítés, zsúpfedél-helyreállítás vagy a vályogépítés rejtelmeiben.

A mintaprogram lehetőséget teremtett a vidéken élő mesteremberek és a képzésben résztvevő fiatalok közös munkájára és együttműködésére a hagyományos falukép megőrzése érdekében. A két turnusban zajló, egyenként 30 napos képzés végén a mesterek döntése alapján olyan oklevelet szerezhettek, amelyen a mester és a Falufejlesztési Társaság, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, mint támogató szakmai szervezetek ajánlása is szerepel.  A program résztvevői megszerzett tudásukkal hozzájárulhatnak a régi építőmesteri kultúra fennmaradásához, a hagyomány életben tartásához.

A programsorozat immár több mint 10 éve, 2012-es indulásától – néhány átalakulást és változást követően - a mai napig folyamatosan várja és fogadja a hagyományos építészet iránt érdeklődő fiatalokat.  A képzésekről és táborokról készült videók megtekinthetők a Nagyapám háza program Youtube csatornáján, valamint a mester-inas képzésekről készült beszámolók és friss információk a program honlapján.

 

Szerző: MNVH
Forrás: nagyapamhaza.hu
Fotó: nagyapamhaza.hu