MNVH15 – Fenntartható helyi közösségek

majort
2023. 12. 12., k – 09:36

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat fő feladatának tekinti a vidéki térségek, a vidéki közösségek fejlesztését. Munkatársaink jelen vannak minden vármegyében, ahol kapcsolatokat építenek az ott élőkkel, a kormányzati szféra és a civil közösségek vezetőivel és tagjaival.

Az MNVH az eltelt 15 év során számos olyan kapcsolatot épített ki, melyek országos szinten és helyi szinten is segítik a vidékiek információhoz való hozzájutását, ezáltal lehetőséget biztosítva számukra mások által megvalósított programokba történő bekapcsolódásba, vagy éppen pályázati lehetőségek megismerésére.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat első „terepi” szervezetei 2008-2010. között a kistérségi szintű hálózatban működő Helyi Vidékfejlesztési Irodák (HVI) voltak, melyek az MNVH tagságának kiépítése mellett szakmai segítséget nyújtottak az akkor alakuló LEADER Helyi Vidékfejlesztési Közösségeknek. Belőlük alakultak meg a LEADER Helyi Akciócsoportok, melyekből a Vidékfejlesztési Program időszakában 103, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv időszakában pedig 105 működik Magyarországon.

A LEADER munkaszervezetekkel azóta is szoros kapcsolatot ápolunk országos és vármegyei szinten egyaránt. Országos konferenciák szervezésében és lebonyolításában veszünk részt, melyeken számukra hasznos információkat hallgathatnak meg, illetve az aktuálisan felmerülő problémáikat egyeztethetik az Irányító Hatóság, a Kormányhivatal és a Magyar Államkincstár munkatársaival. Vármegyei területi felelős kollégáink közös fórumokat tartanak a HACS-okkal, valamint a megvalósult pályázataiból kiválasztott jó példákat ismertetik meg országos és nemzetközi szinten egyaránt.

Számos olyan kezdeményezés alakult ki a LEADER csoportok működésének eredményeként, melyeket az MNVH is szívesen felkarol. Ilyen a Nyitott Porta Program, illetve számos tradicionális hagyományt bemutató fesztivál és konferencia.

Évről évre egyre több gazdálkodót szólít meg a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program, mely a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az MNVH is együttműködik a program megvalósításában, a búzagyűjtő és adományozó ünnepségek lebonyolításában. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen, de a határainkon túl is. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ együttműködésének köszönhetően vált országossá, majd világhírűvé, és a kezdeményezést „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

Régi-új együttműködésünk a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatával együttműködésben a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatában való szerepvállalás, a felhívás kidolgozásában és a bíráló bizottságban való részvétel. A Falumegújítási Díjra pályázó, azt elnyerő önkormányzatok csoportja egy baráti társaságot alkot, mely egymást segíti. Az érintett polgármestereket megosztják egymással tapasztalataikat, segítik egymást információval, tudással. Ez a szakmai közösség évente több alkalommal találkozik, mely találkozókon mi is örömmel részt veszünk.

Számos olyan feladat, munkakör van a vidékfejlesztés területén, melyről ugyan kevés szót ejtünk, mégis maximális tisztelettel tartozunk azon személyek számára, akik ezeket végzik. A falugondnokok, tanyagondnokok munkája óriási jelentőségű az aprófalvas térségekben. Ők tartanak kapcsolatot az idősekkel, egyedülállókkal, ellátják őket gyógyszerekkel, élelmiszerekkel, tüzelővel és jó szóval. A Falufejlesztési Társaság 2008-ban egy díjat alapított, Kemény Bertalan, Berci bácsi tiszteletére, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat létrehozója emlékének megőrzésére. A díj alapításának célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazon természetes személyeknek, országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén, akik falugondnoki feladatukat 600 fő alatti lélekszámú településen és/vagy tanyás térségben legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon végzik, valamint a vidék és falufejlesztés elkötelezettjeként, a vidék és falufejlesztés tekintetében, szűkebb környezetükben, vagy országos szinten kiemelkedő eredményeket értek el.

2016-ban került megalapításra a Kemény Bertalan Emléklap azon felterjesztett személyek méltó elismerése, akik hosszú ideje (20 év) végzik a falu- és tanyagondnoki szolgálatukat.

A díj és az emléklap méltó módon köszöni meg a díjazottaknak azt a tevékenységet, melyet ezek a személyek nem munkaként, hanem hivatásként végeznek a vidéken élő idősek, rászorulók segítése érdekében.

A magyarországi kistelepüléseken számos olyan civil szervezet, klub, baráti kör működik, mely valódi vidékfejlesztési tevékenységet végez. A településszépítő, hagyományőrző egyesületek, néptánc csoportok, értéktárak munkája ugyanolyan fontos a vidéki közösségek számára, mint a szakmai és szakmaközi szervezetek tevékenysége.

Az önkormányzatokat, civileket, egyházi szereplőket, gazdálkodókat, helyi termelőket és a szakmai szervezeteket tekintjük fő célcsoportunknak, akiket a személyes kapcsolaton kívül az online térben is igyekszünk elérni. Az mnvh.hu honlapot naponta frissítjük, ahogy a Facebook oldalunkat is, valamint hírlevélben és a VidékÉRT című ingyenes magazinunkban juttatjuk el az információt számukra. Számos konferencián részt veszünk, melyek felvételét honlapukon elérhetik az érdeklődők.

Úgy gondoljuk, hogy a magyar vidék fejlesztése csak a helyi közösségek megtartásával érhető el, ezért erre a feladatra mi is kiemelt figyelmet fordítunk.

„Vissza kell adni a kocsmai beszélgetések, a családi összejövetelek, a szomszédolások, a közügyek félelem nélküli megvitatatásának, az egymást megismerő, lélektől lélekig jutó meghitt beszélgetések becsületét egyaránt”.

„Nem kevés az, ami rajtunk áll vagy bukik”.

(Kemény Bertalan)

 

Szerző: MNVH
Fotó: MNVH