Öntözés a legmodernebb technológia alkalmazásával

majort
2023. 12. 19., k – 10:10

Bényi Ferenc gazdálkodó sikeres öntözésfejlesztési beruházást valósított meg, gép-, és eszközbeszerzéssel, Kalocsa járásban, Dusnok településen, mely hozzásegítette a termésátlag növeléséhez és jelentős bérmunkaköltségtől mentesítette.

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016. május 11-én meghirdetett, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című, VP2-4.1.4-16 kódszámú felhívásra érkezett Bényi Ferenc pályázatát támogatásra alkalmasnak minősítette. A támogatás intenzitása 50% volt.

Bényi Ferenc igen vízigényes szántóföldi kultúrákat, őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, őszi káposztarepcét, szóját termeszt, mely növényeket rendkívül sújt az aszály veszélye. A támogatott célja volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben öntözze földjeit, a legmodernebb technológia felhasználásával. Az új öntözőberendezés beszerzése hozzásegítette a termésátlag növeléséhez és jelentős bérmunkaköltségtől szabadították meg. A gazdálkodó mindemellett kalocsai fűszerpaprika termesztésével is foglalkozik, melynek vetésterülete az utóbbi évek során drasztikusan lecsökkent. Az öntözésfejlesztési beruházás segítségével lehetősége nyílt a jelentősen vízigényes kertészeti kultúra, a fűszerpaprika öntözésére is. Beruházási kérelmének tartalma: - 1 db 5 szekciós Slurrykat függesztett öntözőtömlő-hordozó dob öntözőtömlővel - 1 db 4 szekciós Slurrykat függesztett öntözőtömlő-hordozó dob öntözőtömlővel -1 db IDROFOGLIA IG3 140 IG 450 öntöződob volt. A gépek beszerzésével jelentős bérmunkaköltséget takarít meg, így beszerzési ára néhány év alatt meg tud térülni. A beruházásnál kiemelt szempont volt a víz-, és energiatakarékos technológia alkalmazása is.

Az őrölt fűszerpaprika a magyar gasztronómia jellegzetes fűszere, és a kalocsai  fűszerpaprika őrlemény Hungarikum lett. Kiemelkedően fontos, hogy a beruházás megvalósításával a kalocsai fűszerpaprikatermőterülete is növekedhetett a gazdaságban. A korszerű technológia révén pedig az öntözés hatékonysága javult, előzetes kalkuláció szerint az öntözött területeken mintegy 35-45 %-os többlet terméshozam lesz realizálható, kultúrától függően.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás